pytanie
Agataku: mam pewne zadanie i by dojsc do rozwiazania powinnam wyznaczyc prosta
przechodzaca przez dwa punkty A=(√3,3) i B=(6√3, 3).
Musze układać układ równań, gdy wiem ze y sa takie same?
Czy moge zauwazajac to [bez liczenia] juz stwierdzic, ze a=0 , b=3 wiec y=3 ?
28 kwi 14:05
Hajtowy: A na arkuszu maturalnym napisz : "Zauważyłam bez liczenia, to chyba poprawna odpowiedź, więc po
co mam liczyć. Proszę o 2−4 pkt"
28 kwi 14:07
Dziadek Mróz:
A = (x
A, y
B)
B = (x
B, y
B)
| ⎧ | yA = axA + b | |
| ⎩ | yB = axB + b |
|
y = ax + b
28 kwi 14:16
J:
Nie musisz... widać,że szukana prosta ma równanie: y = 3
28 kwi 14:24
Agataku:

ja to zauważam bez liczenia,
A=(X
A,Y
A), B=(X
A,Y
B) [tu mniej wiecej przyblizone wartosci z zadania na czerwono]
jakiekolwiek wartości przyjęły by X
A, X
B , to jezeli Y
A=Y
B to y=wartość igreków
, kto nie widzi rysunek [jejku tu rysunek pochłania czas

szacun dla rysujących tu] ...
dlatego wiec pytałam czy nie mozna bez liczenia ,
28 kwi 14:48
Marcin: Z tego co mi wiadomo, to na maturze nie można niczego odczytywać z rysunku w układzie
współrzędnych. Wtedy prawie każde zadanie z podstawy (geometria analityczna, planimetria),
można zrobić bez liczenia
28 kwi 14:52
Agataku: no nie , ale zauwazajac ze yA=yB , nie mozna wyciągnąć takich wniosków?
28 kwi 14:54
Marcin:

Według mnie nie można sobie od razu walnąć odpowiedzi.
Tutaj też np od razu widać punkt przecięcia się prostych, ale czy możesz od razu napisać
odpowiedź?
28 kwi 15:04
PW: Jeżeli yA = 3 i yB = 3, to oczywiście równanie prostej ma postać
y = 3 (x − dowolna rzeczywista, czego się zwyczajowo nie pisze).
Jest to pokazywane na lekcjach (można powiedzieć, ze jest to małe twierdzenie), nie ma potrzeby
za każdym razem to dowodzić. Wystarczy napisać:
= punkty A i B mają jednakowe drugie współrzędne, a więc jak wiadomo prosta przechodząca
przez te punkty ma równanie y = 3.
28 kwi 15:15
Agataku: no nie chodzi mi w ogole o wykorzystywanie rysunku , a zauwazenie jedynie
czegos z samych wartosci punktow , czyli to nie zostaloby zaliczone raczej?
28 kwi 15:18
Agataku: czyli powinno zostać zaliczone takie stwierdzenie?
28 kwi 15:21
PW: Na 100% wyciągnęłaś poprawny wniosek (rysunek nie był potrzebny) i będzie pełna liczba punktów
(jeśli nie ma błędów w innym miejscu).
28 kwi 15:25
Agataku: Dla mnie rysunek tez nie był potrzebny Dałam go tu by zobrazowac troszke to,
co miałam na myśli, ze nie wzięłam tego "z nieba", że to nie "chyba" poprawna
odpowiedź, a na czymś opierałam się tu i byłam jej pewna. Z resztą nie to jest ważne....
Dziękuję serdecznie wszystkim za odpowiedzi
PW dziękuję za rozwianie wszelkich wątpliwości

Miłego dzionka
28 kwi 15:39