Nowy Temat
n3rv: Witam mam problem z takim równaniem,jeśli mógłby je ktoś rozwiązać.
|x−1|/|x−7| ≤0
I skąd mam wiedzieć kiedy występuje Koniunkcja a kiedy alternatywa w sesnie cześć wspólna a
kiedy suma ?
Z góry dziękówa za odp.
28 kwi 13:47
Tadeusz:
znasz regułę zegarka?−
28 kwi 13:53
J:
Założenie: x ≠ 7 ... ⇔ Ix−1I − Ix−7I ≤ 0 ... i rozwiązujesz w przedziałach.. Rozwiązaniem
bedzie suma przedziałów rozwiązań poszczególnych równań
28 kwi 13:55
Tadeusz:
... przecież tam jest iloraz
28 kwi 13:56
J: Fakt ...

... zatem: Ix−1I = 0
28 kwi 13:59
Tadeusz:
a może to przyjmować wartości mniejsze od 0

−
28 kwi 14:00
n3rv: To jak ma być w końcu

wyjaśni też ktoś dlaczego ma być suma a dlaczego nie cześć wspólna ?
28 kwi 14:04
J: W tym przypadku istnieje tylko jedno rozwiązanie : I x −1I = 0 ⇔ x = 1
28 kwi 14:08
Tadeusz:
gdybyś miał:
| |x−1| | | x−1 | |
| ≤5 to −5≤ |
| ≤5 |
| |x−7| | | x−7 | |
jeśli
| |x−1| | | x−1 | | x−1 | |
| ≥5 to |
| ≤−5 ∨ |
| ≥5 |
| |x−7| | | x−7 | | x−7 | |
28 kwi 14:10
n3rv: Okey a mógłbyś mi wytłumaczyć ogółem kiedy powinna być część wspólna a kiedy suma i dzięki
wielkie za rozwiązanie

.
28 kwi 14:10
Tadeusz:
w Twoim przypadku
...moduł nie przyjmuje wartości ujemnych .... więc ≤0 sprowadza się do =0
28 kwi 14:11
J:
Może tak ... IaI ≤ A ⇔ − A ≤ a ≤ A ... iloczyn przedziałów
IaI ≥ A ⇔ a ≥ A lub a ≤ − A ... suma przedziałów
28 kwi 14:19