matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
serafina:
oblicz obwód trójkąta równoramiennego o kacie przy wierzchołków α=120 stopni i wysokości długości 5 cm
28 kwi 13:35
J:
α = 60
o
, β = 30
o
28 kwi 14:12
Vi:
α=120 β=180−120/2=60/2=30 h=5 sinβ=sin30 sin30=
5
x
1
2
=
5
x
x=10 h
2
+y
2
=x
2
5
2
+y
2
=10
2
25+y
2
=100 y
2
=75 y=
√
75
Obw=10+10+2
√
75
=20+2
√
75
Tak to widzę
28 kwi 14:17