matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Johny:
wiedząc, że sinα − cosβ = 1/2 oblicz sin2α
28 kwi 13:16
J:
(sinx − cosx)
2
= sin
2
x + cos
2
x − 2sinxcosx = 1 − sin2x
28 kwi 13:17
razor:
cosβ?
28 kwi 13:17
J:
1
1
3
(
)
2
= 1 −sin2x ⇔ sin2x = 1 −
=
2
4
4
28 kwi 13:20