Liczbą wymierną jest liczba (podpunkty)
tequilka: Liczbą wymierną jest liczba:
A. 31/2 * 4−2 * 5
B. 31/2 * 21/2 * 5
C. 91/2 * 4−1/2 * 52
D. 91/2 * 21/2 * 52
Rozwiązałam to tak C. 91/2 * 4−1/2 *52 = √9 * √1/4 *25 =3 * 12 *25 = 752
Mógłby mi ktoś sprawdzić czy nie ma błędu w obliczeniach? inne odpowiedzi nie pasowały, więc to
na pewno C
28 kwi 13:07
PW: Dobrze.
Formalnie − stosując po kolei definicje − należałoby napisać
| | 1 | | 1 | | 1 | |
4−1/2 = |
| = |
| = |
| , |
| | 41/2 | | √4 | | 2 | |
ale jeśli to widzisz "w pamięci", to nie ma błędu.
28 kwi 13:23