Zadanie praktyczne
Małozaradna: Ile opakowań sody kaustycznej należy użyć, aby zdezynfekować 1000 l wody? 1 opakowanie zawiera
1 kg.Proszę o szybką odpowiedź jak to policzyć i z góry bardzo dziękuję.
28 kwi 12:46
Małozaradna: Skoro 1 l to 1 kg to żeby zdezynfekować trzeba aż 1000 tych opakowań? Czy 1 wystarczy? A może
10?
28 kwi 12:50
pigor: ... a co pisze na tym jedno kilogramowym pudelku

bo
powinno tam pisać ile litrów wody można zdezynfekować
tym jednym pudełkiem .
28 kwi 13:09
Dziadek Mróz:
1l [wody] = 1kg = 1000g
1000l [wody] = 1000kg = 1 000 000g
1000g [sody] − ileś g [wody]
xg [sody] − 1000000g [wody]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1000000g * 1000g | |
x = |
| = ... |
| | ileś g | |
| x | |
| = ilość opakowań sody |
| 1000g | |
28 kwi 13:32