prawdopodobieństwo
zbyszek: Z cyfr {1, 3, 4, 5, 6, 7, 9} wybieramy kolejno bez zwracania trzy cyfry i układamy
z nich liczbę, rozpoczynając od cyfry setek. Oblicz prawdopodobieństwo ułożenia
liczby podzielnej przez 9.
Więc ja robie to tak ,że skoro musi być podzielna przez 9 to suma tych cyfr musi być podzielna
przez 9 i wychodzi mi że jest 12 taki możliwości
i wynik mam 6/35 a w odpowiedziach jest 4/35 z odpowiedzi wynika że liczbe trzeba by na 8
możliwości tylko ale jak na to nie spojrze jest 12 , więć jak ktoś mógłby sprawdzić czy to
bład w odpowiedziach czy ja się myle.
28 kwi 12:44
J: Zacznij od policzenia IΩI , bo masz źle policzoną .. (to nie są kombinacje)
28 kwi 13:01
Hajtowy:
|Ω| = 210 ?
28 kwi 13:02
J: Dokładnie ...

7*6*5 = 210
28 kwi 13:03
PW: Już w ustaleniu Ω masz błąd. Ω jest złożona z 3−elementowych ciągów różnowartościowych o
wartościach w zbiorze 7−elementowym (wariacje bez powtórzeń), zatem
| | | | 7! | |
|Ω| = | •3! = |
| = 7•6•5. |
| | | 4! | |
28 kwi 13:05
zośka: Tutaj akurat kolejność nie istotna i można z kombinacji
Wówczas A={{1,3,5}, {4,5,9}, {3,6,9}, {5,6,7}}
28 kwi 13:06
zośka: To 3! i tak się skróci .
28 kwi 13:09
J: Nie można z kombinacji .... ciąg 1,3,5 to co innego niż ciąg: 3,1,5 ... 5,3,1 ....
28 kwi 13:10
zośka: Tak, ale kolejność cyfr w liczbie nie wpływa na jej podzielność przez 9
28 kwi 13:11
zośka:
|A|=4*3!
3! i tak się skraca
28 kwi 13:14
PW: zośka, nie ucz bylejakości. Każdemu uczniowi wbija się do głowy: opisz przestrzeń zdarzeń
elementarnych. W tym zadaniu zdarzeniami są wariacje, co autor wyraźnie powiedział. Takiego
opisu i wyliczenia mocy zbioru Ω oczekujemy od rozwiązującego.
Dopiero licząc moc opisanego zdarzenia można stwierdzić:
− każdy podzbiór 3−elementowy można uporządkować na 3!=6 sposobów, wobec tego można policzyć
tylko liczbę ciągów rosnących spełniających warunki zadania, po czym pomnożyć ją przez 6.
To co napisałaś nie jest zdarzeniem w przestrzeni Ω.
28 kwi 13:17