matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz . Zadanie maturalne
Kamil:
Oblicz : a) (5− 3√5)
2
b) | √15 +3 | − | 8− 21 | c) log
25
625 − log
3
9 . d)
28 kwi 12:34
Vi:
a) (5−3
√
5
)
2
=25−30
√
5
+45=70−30
√
5
b) |
√
15
+3|−|8−21|=(
√
15
+3)−(−(−13))=
√
15
+3−13=
√
15
−10 c) log
25
625−log
3
9=2−2=0
28 kwi 13:31