Równanko z wartością bezwzględną
MrRównanko: Witam mógłym mi ktoś rowiązać taki przykład równania z modułem.
|2x−3|/|5−x|=2
Pozdrawiam
28 kwi 12:21
zośka: zał.x≠5
I rozpatrujesz 3 przypadki
28 kwi 12:23
J: Załozenie: x ≠ 5 ... i dalej : I2x−3I − 2I5−xI = 0 ... i w przedziałach..
28 kwi 12:24
J: Tą metodą wystarczy rozpatrzyć tylko dwa przypadki ....
28 kwi 12:25
MrRównanko: A mógłby ktoś mi to do końca rozwiązać ?
28 kwi 12:27
zośka: Albo prościej 2 moduły sa równe , gdy :
| | 3 | | 3 | |
x− |
| =5−x lub x− |
| =−(5−x) |
| | 2 | | 2 | |
28 kwi 12:28
J: O tym mówiłem ... 2 przypaki ..
28 kwi 12:29
MrRównanko: Dobra juz sobie poradziłęm dzięki
28 kwi 12:29
zośka: | | 13 | | 3 | |
2x= |
| lub x− |
| =x−5 sprzeczne |
| | 2 | | 2 | |
28 kwi 12:30
daras:
MrRównanko więcej nam tu takich
28 kwi 12:38
MrRównanko: W sensie ?
28 kwi 12:46
daras: samouków
28 kwi 21:47
R:
Ktoś? coś?
26 lis 19:07
jc:
|a| / |b| = |a/b|
|2x−3|/|5−x|=2
a więc
(2x−3)/(5−x)= ± 2
2x−3 = 2(5−x), 4x=13, x=13/4
2x−3 = −2(5−x), 3=10, sprzeczność
26 lis 19:16