plan
matti: Oblicz pole trójkąta o bokach:
a=3
b=
√3
c=2
√3
jak liczę na pole hornera wychodzą cuda na kiju
28 kwi 12:09
J: Przecież to jest trójkąt prostokatny ..
28 kwi 12:13
Hajtowy:
Obw. = 3+3
√3
| | 3+3√3 | |
p (połowa obwodu) = |
| |
| | 2 | |
A więc Pole=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
28 kwi 12:13
matti: aaa faktycznie, kurdę a gdybym tego nie zauważył, to da się to jakoś powyliczać? czy jednak
TRZEB to zauważyć? D:
28 kwi 12:14
J: No ... utrudniasz sobie życie ...
28 kwi 12:15
28 kwi 12:15
matti: ok, dzięki, od teraz będę patrzył na takie rzeczy
28 kwi 12:16
28 kwi 12:17
J: Tak.
28 kwi 12:17
matti: dziękuję bardzo J za Twoją pomoc
28 kwi 12:18
J: | | 1 | | 3√3 | |
Masz obliczyc pole .. = |
| a*b = |
| |
| | 2 | | 2 | |
28 kwi 12:18
matti: tak tak, ale jeszcze potem muszę dodać 2
√3 i wynik taki jaki podałem ?
28 kwi 12:20
J: A po co masz dodac 2√3 ?
28 kwi 12:30
matti: Bo to jakby dalsza część zadania, którą wykonałem już sam, J mam jeszcze jedno zadanie łatwe
ale trochę problem, mogę? Trzeba tam skorzystać z podobieństwa trójkątów chyba albo coś
takiego, ale ja tego nigdy nie umiałem
28 kwi 12:32
matti: w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 4 i 6 wpisano kwadrat tak że dwa jego boki zawierają
się w przyprostokątnych. Oblicz pole kwadratu.
Obliczyłem pole Δabc=12
teraz jak wpisałem kwadrat mam 2 inne trójkąty, gdybym obliczył ich pole miałbym pole kwadratu,
ale nie kumam podobieństw trójkątów itd
28 kwi 12:35
J: | | 4√3 | | 3√3 | |
No to źle masz dodawanie ... = |
| + |
| = ... ? |
| | 2 | | 2 | |
28 kwi 12:36
28 kwi 12:39
J: Lepiej ...
28 kwi 12:40
matti: J, pole tego kwadratu to: 5,76 nie? bo chyba ogarnąłem
28 kwi 12:42
28 kwi 12:46