wzór na długość odcinka
maturzystka: Czy da się obliczyć współrzędne punktu jeżeli mam daną długość odcinka 5√2 i jeden punkt
końcowy (−2,5) ze wzoru |AB| = √(xb−xa)2 + (yb−ya)2 ?
28 kwi 12:06
razor: wyjdzie ci okrąg
28 kwi 12:19
maturzystka: I co dalej? co mam potem zrobić z tym równaniem okręgu żeby otrzymać współrzędne drugiego
punktu? Bo kompletnie nie mam na to pomysłu
28 kwi 12:23
J: Napisał Ci "razor".... to jest okrąg ... nieskończenie wiele punktów..
28 kwi 12:27
razor: Daj treść zadania bo nie wiem o co pytasz
28 kwi 12:28
maturzystka: Punkt A = (−2,5) jest jednym z wierzchołków trójkąta równoramiennego ABC, w którym
| AC |=| BC | . Pole tego trójkąta jest równe 15. Bok BC jest zawarty w prostej o równaniu
y = x +1. Oblicz współrzędne wierzchołka C.
28 kwi 12:38
maturzystka: najpierw wyznaczyłam odległość punktu a od prostej y i wyszło mi 3√2 = h trójkąta opadająca
na bok BC, ze wzoru na pole policzyłam długość BC, która równa się długości boku AC bo są
równoramienne. Mam punkt A i długość odcinka AC. Co dalej?
28 kwi 12:41
PW: Pominęłaś za pierwszym razem bardzo istotną informację, że C należy do prostej y = x+1. Układ
równań
y = x+1
√ (x+2)2+(y−5)2 = |AC|
ma już tylko co najwyżej dwa rozwiązania
28 kwi 12:56