wykres funkcji
ghdghd: Naszkicuj wykres funkcji f okreslonej wzorem f(x)= 4x−3 dla x∊(−1,2)
x2+2x−3 dla x∊ (−1,2)
−2x+9 dla 2,x≤4
1 dla x(4,6)
a następnie
a) podaj zbiór wartości funkcji
b) wyznacz miejsce zerowe funkcji f
c) podaj maksymalne przedziay, w których funkcja jest stała
28 kwi 11:57
J: W tym samym przedziale : (−1,2) funkcja ma rózne równania ? co to jest: −2x+9 dla 2,x ≤ 4 ?
28 kwi 12:00
ghdghd: To wszystko jest w takiej klamrze, są 4 różne równania
28 kwi 12:02
J: Na to już wpadłem, ale popatrz,że w przedziale: (−1,2) masz dwie różne funkcje...
i co jest po: −2x + 9 ?
28 kwi 12:05
ghdghd: x2+2x−3 dla x∊{−1;2}
−2x+9 dla 2<x≤4
28 kwi 12:07
J: Czyli: f(x) = 4x − 3 dla x ∊(−1,2) oraz f(x) = x2 +2x −3 dla x ∊ {1,2} .. tak ?
28 kwi 12:11
ghdghd: tak
28 kwi 12:12
J: No to kartka papieru i szkicujesz w poszczególnych przedziałach..
28 kwi 12:17
ghdghd: czyli za x musze podstawić np. to −1 i 2?
jaka jest różnica między (−1,2) a {−1,2}
28 kwi 12:19
J: Nie wiem jak masz napisane w podreczniku (zbiorze), ale (−1,2) to przedział otwarty, a {−1,2}
do dokładnie dwa punkty (−1,0) oraz (2,0)
28 kwi 12:22
ghdghd: Ok, dziękuję pięknie!
28 kwi 12:23