Trygonometria
Johny: rozstrzygnij dla jakiego parametru a równanie 2−cos2x=a+4sinx
zamieniłem cos2x na 1−2sinx2
podstawiłem t i przyjałem że delta jest większa lub równa 0 wysżło że a≥−1
Narysowałem wykres 2−cos2x i 4sinx
i jak na niego patrzyłem to wykresy już miały przecięcia bez jakiegokolwiek a... a i jeszcze
jak patrzyłem to wykres sinusa można maksymalnie o 7 miejsc w górę przesunąć bo wtedy się
końce wykresów stykają,
Pytanie ode mnie − jak policzyć że a≤7?
28 kwi 11:46
razor: −cos2x − 4sinx + 2 = a
−(1 − 2sin
2x) − 4sinx + 2 = a
2sin
2x − 4 sinx + 1 = a
niech sinx = t, t ∊ <−1,1>
f(t) = 2t
2 − 4t + 1
zbadaj zbiór wartości funkcji f(t) na przedziale <−1,1> a otrzymasz wynik
28 kwi 11:50
J: A nałożyłes warunek: − 1 ≤ t ≤ 1... ? (podstawiając t = sinx)
28 kwi 11:51
pigor: ... , rozstrzygnij dla jakiego parametru a równanie
2−cos2x=a+4sinx ... co
nie dokończyłeś pytania 
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2−cos2x= a+4sinx ⇔ 1+1−cos
2x+sin
2x− 4sinx= a ⇔ 2sin
2x−4sinx+1= a ⇔
⇔ sin
2x−2sinx+
12=
12a /+
12 ⇔ (sinx−1)
2=
12(a+1) ⇔
⇔ |sinx−1|=
12√2√a+1 ma rozwiązanie ⇔ 0≤
12√2√a+1 ≤2 /*2 ⇔
⇔ 0≤
√2(a+1) ≤4 ⇔ a+1≥0 i 2(a+1) ≤ 16 ⇔
⇔ a≥−1 i a+1≤ 8 ⇔
−1 ≤ a ≤ 7 ⇔
a∊<−1;7> .
28 kwi 12:30