teoria liczb
Roger: jak zrobić takie zadanie?
dla jkaich n liczba 3n−1 jest podzielna przez 13?
28 kwi 11:34
Nieuchwytny: n={3,6,9,..}
28 kwi 11:45
Roger: jak zrobić?
28 kwi 11:47
Piotr 10: an − 1 = (a−1)(1+a+...+an−1 )
3n − 1 = (3 − 1) ( 1+3+...3n−1 )
2* ( 1+3+...3n−1 ) = 13 p
tak kombinuj jakos
28 kwi 11:52
Roger: Nic mi to nie mówi...
Pomógłby ktoś?
28 kwi 13:36
Roger: Nic mi to nie mówi...
Pomógłby ktoś?
28 kwi 13:37
Roger: up
28 kwi 14:58
Roger: up
28 kwi 18:14
Roger: up...
28 kwi 19:09
Roger: up
28 kwi 20:31
PW: Piotr 10 dobrze podpowiada: badana liczba jest równa
(1) 2•(30+31+32+...+3n−1),
a
13 = 30+31+32.
Każda trójka typu
(2) 3k+3k+1+3k+2
jest więc podzielna przez 13. Jaka musi być liczba n, by w (1) było tyle kolejnych trójek liczb
typu (2) ile potrzeba?
28 kwi 20:49