Równanie trygononetryczne
Jaszczura: Proszę o sprawdzenie

sin2x+cosx/cosx = 0
sin2x+cosx=0
2sinxcos + cosx = 0
cosx(2sinx+1) = 0
cosx = 0 lub sinx = −1/2
x = pi/2 + 2kpi
x = −pi/2 + 2kpi
ale to odpada bo dziedzina, czyli zostaje:
x= −pi/6+2kpi
x= 7/6 pi + 2kpi
28 kwi 11:27
AS: Nie podoba mi się zapis równania (tematu)
Wnioskuję z zapisu,że powinno być
(sin2x+cosx)/cosx = 0
Wyraźniej zapisać
cosx = 0
x1 = pi/2 + 2kpi x2 = −pi/2 + 2kpi
sinx = −1/2
x1 = −pi/6+2kpi x2= 7/6 pi + 2kpi
Brakuje w odp. założenia: k ∊ C
28 kwi 11:49
J: | | sin2x + cosx | |
Jeśli równanie jest: |
| = 0 , to z założenia: cosx ≠ 0 |
| | cosx | |
28 kwi 11:54
Jaszczura: Jest tak jak pisze J. Czyli zrobiłem dobrze prócz tego k do całkowitych, ale w odpowiedziach
rozwiązanie jest:
x=7/6 pi + 2kpi i x=11/6 pi + 2kpi
czyli niby to samo ale coś innego niż x= −pi/6+2kpi, po prostu dodane już 2pi. Czy obie
odpowiedzi są poprawne i zostały by uznane na maturze?
28 kwi 13:29
J: | | π | | 11 | |
Tak... − |
| + 2π = |
| π |
| | 6 | | 6 | |
28 kwi 13:31