zadania dowodowe
ShowTime: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, z, takich, że x+y+z=0 prawdziwa jest
nierówność xy+yz+xz≤0
28 kwi 11:22
ShowTime: | | x+y+z | | √x2+y2+z2 | |
można użyć w tym zadaniu wzory na średne |
| ≤ |
| |
| | 3 | | 3 | |
28 kwi 11:25
ShowTime: ?
28 kwi 11:25
Nieuchwytny: (x +y +z)2 = x2 + y2 + z2 + 2xy + 2xz + 2yz.
28 kwi 11:26
ShowTime: podnosimy x+y+z=0 do kwadratu, wychodzi to co napisales, przenosimy zostawiajać x2+y2+z2 , w
nierowności zamieniamy −1/2(x2+y2+z2)≤), podstawiamy wychodzi ta nierównośc i to jest cały
dowód ? dostałbym 2pkt ?
28 kwi 11:34
ShowTime: najwiekszym problemem dla mnie w zadaniach z wykazywaniem jest to, z enie wiem czy to juz
koniec wykazywania czy nie
28 kwi 11:34
Nieuchwytny: x+y+z=0 ⇔ z=−x−y
podstaw to pod wzór xy+yz+xz≤0
28 kwi 11:41
Piotr 10: Oczywistość
x2+y2+z2 ≥ 0
a zatem 2xy+2xz+2yz ≤ 0 : 2
xy+xz+yz ≤ 0
to chyba zadanko z matury, rok temu chyba je robilem
28 kwi 11:43
razor: (x+y+z)
2 = x
2 + y
2 + z
2 + 2xy + 2xz + 2yz
0 = x
2 + y
2 + z
2 + 2xy + 2xz + 2yz
2xy + 2xz + 2yz = − (x
2 + y
2 + z
2)
| | −(x2 + y2 + z2) | |
xy + xz + yz = |
| |
| | 2 | |
po prawej masz liczbę która jest zawsze ≤ 0
28 kwi 11:44
razor: Piotr 10 też kojarzę, chyba jakaś podstawa
28 kwi 11:45
Piotr 10: No wiadomo
28 kwi 11:45
zombi: www.oke.poznan.pl/files/cms/298/matematykapp2013.pdf
Z tamtego roku podstawa.
28 kwi 11:47
ShowTime: (x+y+z)=0 /()2
x2+y2+z2=−2xy−2xz−2yz
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
xy+yz+zx≤0
−1/2(x2+y2+z2)≤0
podstawiamy z tamtego wzoru
−1/2(−2xy−2xz−2yz)≤0
xy+xz+yz≤0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a to jest dobry dowód ?
28 kwi 11:52
ShowTime: ?
28 kwi 12:07
PW: Po drugiej linijce należało napisać
| | 1 | |
(1) − |
| (x2+y2+x2} = xy+xz+yz |
| | 2 | |
i komentarz:
− lewa strona (1) jest niedodatnia dla wszystkich x,y,z, a więc i prawa, co kończy dowód.
28 kwi 12:43