funkcje
the xx : | | x+3 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem: f(x)= |
| dla x∊R |
| | x2+7 | |
Niby za 3 punkty ale nie wiem jak się za nie wziąć, proszę o pomoc
28 kwi 10:34
Hajtowy:
Skoro wiesz, że dziedzina to x
2+7 > 0 , czyli x ∊ ℛ
A miejscem zerowym jest liczba −3
To zrób sobie tabelkę, podstaw za "x" liczby i narysuj
28 kwi 10:51
pigor: ..., widzę to
np. tak :
| | x+3 | |
f(x)= y= |
| i x∊R ⇒ (x2+7)y= x+3 ⇔ x2y+7y−x−3= 0 ⇔ |
| | x2+7 | |
⇔
yx2−x+7y−3= 0 − równanie kwadratowe zmiennej z parametrem y ma
rozwiązanie w D=R ⇔
Δy ≥0 ⇔ 1− 4y(7y−3) ≥0 ⇔ 1−28y
2+12y ≥ 0 ⇔
⇔ (*)
28y2−12y−1≤ 0 i Δ= 12
2+4*28= 256,
√Δ=16 , to
y=
156(12−16) v y=
156(12+16) ⇒ y= −
114 v y=
12 ⇒
⇒ (*) przyjmuje postać: ⇔
28 (y+114) (y−12)≤ 0 ⇔
⇔
−114 ≤ y ≤ 12, a więc
Z.w.f = <− 114; 12>. ...
28 kwi 11:19