funkcja liniowa
peel: Znajdź wzór funkcji liniowej f wiedząc, że funkcja ta przyjmuje wartości ujemne dla argumentów
x∊(−3, +∞),a oś OY przecina w punkcie (0, −2).
Bardzo prosze o wyjaśnienie jak się za to zabrać, funkcji liniowej kompletnie nie rozumiem.
28 kwi 00:17
Godzio:
x = − 3 miejsce zerowe ⇒ przechodzi przez punkt (−3,0)
y = ax + b, b = − 2 (z drugiego punktu)
0 = −3a − 2
28 kwi 00:17
Piotr:
masz dwa punkty. w czym problem ?
28 kwi 00:19
Piotr:
z letka sie spoznilem
28 kwi 00:20
Godzio:
28 kwi 00:24