Znajdź równanie prostej.
Pelc: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(3,1) i odległej od początku okładu
współrzędnych o 2√2.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc :3
28 kwi 00:01
Godzio:
Prosta przechodząca przez A(3,1) :
1 = 3a + b ⇒ b = 1 − 3a ⇒ y = ax − 3a + 1 ⇒ ax − y − 3a + 1 = 0
Odległość punktu (0,0) od prostej :
| |a * 0 + (−1) * 0 − 3a + 1| | |
| = 2√2 / * √a2 + 1 |
| √a2 + (−1)2 | |
|3a − 1| = 2
√2(a2 + 1) /
2
9a
2 − 6a + 1 = 8a
2 + 8
a
2 − 6a − 7 = 0
(a − 7)(a + 1) = 0
a = 7 lub a = −1
y = − x + 4 lub y = 7x − 20
28 kwi 00:13