matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podobieństwo trójkątów
kaaamilek:
Podstawy trapezu mają długości 12 cm i 18 cm. W jakim stosunku dzielą przekątne tego trapezu? Które powstałe trójkąty są do siebie podobne?
27 kwi 23:57
irena_1:
Trójkąty ABP i CDP są podobne.
x
18
=
=3 : 2
y
12
p
18
=
=3 : 2
q
12
28 kwi 10:01