Dla maturzystów
Domel: Dla maturzystów
Znaleźć liczby p i q takie, aby trójmian kwadratowy x2+px+q dla wartości x spełniających
warunek 1<x<5 i tylko dla tych wartości był mniejszy od x
27 kwi 22:55
Maslanek: Czyli x2+px+q<x dla 1<x<5
x2+x(p−1)+q<0
f(1)≥0
f(5)≥0
27 kwi 23:22
Saizou : Maslanek od kiedy ty jesteś tegorocznym maturzystą
27 kwi 23:27
Domel: No i cóż dalej

Czy znaki są prawidłowe
27 kwi 23:30
Godzio:
Trochę mało warunków

(równe chyba też nie może być)
27 kwi 23:36
zawodus: oczywiście, że mało
27 kwi 23:42
Domel:

Przykładowo:
Niebieska − f(x) = x
2 + px + q
Fioletowa − g(x) = x
2 + (p−1)x + q
Jakieś wnioski
27 kwi 23:58
Maslanek: | | 5+1 | |
I standardowo Δ>0 i xw= |
| =3. |
| | 2 | |
28 kwi 00:10
Domel:
Z rysunku − dla g(1) i g(5) funkcja f(x) = x
x
2 + px + q = x
i co dalej? Jakieś równania, układy równań
28 kwi 00:31
Mario:
28 kwi 15:31
Mario: Maturzysto!
29 kwi 15:43