matematykaszkolna.pl
Oblicz pole równoległoboku ABCD o wierzchołkach A=(-3,-2) B=(1,2) C=(6,1) D=(2,- aS :): Oblicz pole równoległoboku ABCD o wierzchołkach A=(−3,−2) B=(1,2) C=(6,1) D=(2,−3) Mój wynik to 24 ale nie wiem czy moje obliczenia są poprawne 1. Obliczyłem długość odcinka |AB|=a a=42 2. Wyznaczyłem prostą AB 3. Obrałem sobie punkt E na prostej AB 4. Wyznaczyłem prostą DE 5. Zrobiłem układ równań {y=x+1 y=−x−1 6. Obliczyłem współrzędne E=(−1,0) 7. Obliczyłem z tego długosc odcinka |DE| =h h=32 P=a*h= 24 I tu pytanie czy dobrze kombinowałem?
27 kwi 22:30
bezendu: rysunek Bez sensu wgl... Policzyć pola trójkątów ABD i DBC wzór na pole trójkąta w układzie wsp w tablicach jest.
27 kwi 22:33
zawodus: bezendu nie bez sensu, bo to zadanie z podstawy. Na podstawie nie uczą tego wzoru emotka Oczywiście ten sposób jest najkrótszy.
27 kwi 22:35
zawodus: A odnośnie liczenia ABD i DBC to również mogę napisać bez sensu emotka Ja policzę pole ABD i pomnożę przez 2 emotka
27 kwi 22:36
bezendu: Jak to nie uczą ? Ja miałem podstawę w szkole i uczono mnie tego wzoru, po dwa ten wzór jest w tablicach emotka więc tylko podstawić.
27 kwi 22:36
Hajtowy:
 1 
P = ah = a * b * sinα =

* |AC| * |BD| * sinδ
 2 
A skąd ten sinδ wytrzasnąć?
27 kwi 22:39
zawodus: as punkty od 3 do 6 powinno się sformułować jako: wyznaczam równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącej przez punkt D i wyznaczam punkt ich przecięcia zwrot "Obrałem sobie punkt E na prostej AB" sugeruje, że jest to dowolny punkt, a tak nie jest.
27 kwi 22:40
Hajtowy: Dobra, nie było pytania
bezendu: Najprościej tak jak podałeś 22:36
5-latek: rysunekP=a*h a to dlugosc boku AB h= odleglosc punktu D od prostej AB (bo wysokosc pada pod katem prostym na bok Wiec napisz rownanie prostej AB i wzor na odleglosc punktu od prostej zastosuj
27 kwi 22:41
ja: Wzorem Herona możesz
27 kwi 22:42
zawodus: bezendu nie ma go w wymaganiach na podstawie emotka To czy uczą czy nie to już inna sprawa emotka hajtowy jak tak bardzo zależy ci na tym wzorze to kąt możesz policzyć z iloczynu skalarnego wektorów lub z wzoru w tablicach, ale to wg mnie utrudnienie tylko sobie problemu emotka
27 kwi 22:42
zawodus: Już mamy przynajmniej 4 sposoby rozwiązania, tylko wybierać co się podoba
27 kwi 22:43
bezendu: ja 3 sposoby..
27 kwi 22:47