Oblicz pole równoległoboku ABCD o wierzchołkach A=(-3,-2) B=(1,2) C=(6,1) D=(2,-
aS :): Oblicz pole równoległoboku ABCD o wierzchołkach A=(−3,−2) B=(1,2) C=(6,1) D=(2,−3)
Mój wynik to 24 ale nie wiem czy moje obliczenia są poprawne

1. Obliczyłem długość odcinka |AB|=a a=4
√2
2. Wyznaczyłem prostą AB
3. Obrałem sobie punkt E na prostej AB
4. Wyznaczyłem prostą DE
5. Zrobiłem układ równań {y=x+1
y=−x−1
6. Obliczyłem współrzędne E=(−1,0)
7. Obliczyłem z tego długosc odcinka |DE| =h h=3
√2
P=a*h= 24
I tu pytanie czy dobrze kombinowałem?
27 kwi 22:30
bezendu:

Bez sensu wgl...
Policzyć pola trójkątów ABD i DBC wzór na pole trójkąta w układzie wsp w tablicach jest.
27 kwi 22:33
zawodus: bezendu nie bez sensu, bo to zadanie z podstawy. Na podstawie nie uczą tego wzoru

Oczywiście ten sposób jest najkrótszy.
27 kwi 22:35
zawodus: A odnośnie liczenia ABD i DBC to również mogę napisać bez sensu

Ja policzę pole ABD i pomnożę przez 2
27 kwi 22:36
bezendu:
Jak to nie uczą ? Ja miałem podstawę w szkole i uczono mnie tego wzoru, po dwa ten wzór jest w
tablicach

więc tylko podstawić.
27 kwi 22:36
Hajtowy: | | 1 | |
P = ah = a * b * sinα = |
| * |AC| * |BD| * sinδ |
| | 2 | |
A skąd ten sinδ wytrzasnąć?
27 kwi 22:39
zawodus: as
punkty od 3 do 6 powinno się sformułować jako:
wyznaczam równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącej przez punkt D i wyznaczam
punkt ich przecięcia
zwrot "Obrałem sobie punkt E na prostej AB" sugeruje, że jest to dowolny punkt, a tak nie jest.
27 kwi 22:40
Hajtowy: Dobra, nie było pytania
27 kwi 22:40
bezendu:
Najprościej tak jak podałeś 22:36
27 kwi 22:40
5-latek:

P=a*h
a to dlugosc boku AB
h= odleglosc punktu D od prostej AB (bo wysokosc pada pod katem prostym na bok
Wiec napisz rownanie prostej AB i wzor na odleglosc punktu od prostej zastosuj
27 kwi 22:41
ja: Wzorem Herona możesz
27 kwi 22:42
zawodus: bezendu nie ma go w wymaganiach na podstawie

To czy uczą czy nie to już inna sprawa
hajtowy jak tak bardzo zależy ci na tym wzorze to kąt możesz policzyć z iloczynu
skalarnego wektorów

lub z wzoru w tablicach, ale to wg mnie utrudnienie tylko sobie
problemu
27 kwi 22:42
zawodus: Już mamy przynajmniej 4 sposoby rozwiązania, tylko wybierać co się podoba
27 kwi 22:43
bezendu:
ja 3 sposoby..
27 kwi 22:47