nierówności
kybi: Podaj zbiór rozwiązań nierówności (x+2)(3−x)(x+4)≥
27 kwi 21:46
kybi: ≥0
27 kwi 21:50
Hajtowy:

x=−4 v x=−3 v x=3
to co zakropkowane to rozwiązanie
27 kwi 21:53
ICSP: ooo
Hajtowy dałeś się złapać
27 kwi 21:54
Hajtowy: Serio?
27 kwi 21:54
ICSP:
27 kwi 21:55
Hajtowy: Od dołu ma iść...
Ja tej matury to chyba nie zdam
27 kwi 21:55
Hajtowy: w dodatku miejsca zerowe zle napisałem... omg ... chyba mózg już się nie chłodzi
27 kwi 21:56
ICSP: Popraw
27 kwi 21:56
kybi: Odpowiedź ma byc (−niesk,−4> <−2,3>
27 kwi 21:57
bezendu:

(x+2)(3−x)(x+4)≥0
−(x+2)(x−3)(x+4)≥0 / *(−1)
(x+2)(x−3)(x+4)≤0
Tak wygląda wykres...
27 kwi 21:58
Hajtowy: dzieki
bezendu za poprawke
27 kwi 22:02
Dziadek Mróz:

A jak rozwiązać? Mnie uczono takiego sposobu. Pobierało się wartość x z zakresu zainteresowania
i obliczało znak funkcji w tym zakresie:
mamy takie zakresy:
(−
∞, −4>; x = −5; f(−5) = (−5 + 2)(3 + 5)(−5 + 4) = (−)(+)(−) = (−)(−) = (+)
<−4, −3>; x = −3.5; f(−3.5) = (−3.5 + 2)(3 + 3.5)(−3.5 + 4) = (−)(+)(+) = (−)(+) = (−)
<−3, 3>; x = 0; f(0) = (0 + 2)(3 − 0)(0 + 4) = (+)(+)(+) = (+)(+) = (+)
<3, +
∞); x = 4; f(4) = (4 + 2)(3 − 4)(4 + 4) = (+)(−)(+) = (−)(+) = (−)
f(x) ≥ 0
27 kwi 22:07