Oblicz ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, które są podzielne przez 5, i
kris kros: Oblicz ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, które są podzielne przez 5, i ktorych zapis
składa się z 3 róznych cyfr.
27 kwi 21:46
PW: Podzielne przez 5 mają ostatnią cyfrę 0 lub 5, w takim razie pierwsza cyfra musi należeć do
zbioru {1,2,3,4,6,7,8,9}, a druga do zbioru {0,1,2,3,4,6,7,8,9} i musi być różna od pierwszej.
27 kwi 21:56
kris kros: Czyli bedzie tych cyfr 112?
27 kwi 22:02
PW: Napiszmy dokładniej, wskazówka była chaotyczna, przepraszam za wprowadzenie w błąd.
− dla liczb kończących się zerem pierwszą cyfrę można wybierać ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9}, a
drugą − ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} bez liczby już wybranej jako pierwsza, sposobów jest
zatem
9•8 = 72
− dla liczb kończących się cyfrą 5 pierwszą cyfrę można wybierać ze zbioru {1,2,3,4,6,7,8,9}, a
drugą − ze zbioru {0,1,2,3,4,6,7,8,9} z wyłączeniem liczby już wybranej jako pierwsza,
sposobów jest więc 8•8 = 64
Wszystkich liczb jest w takim razie 72+64 = 136.
27 kwi 22:51