aa
Hugo: cosa+sina=4/3 Oblicz wartość wyrażenia |cosa−sina| ... tak jest to zadanie maturalne
https://matematykaszkolna.pl/strona/3606.html
ale chce swoim sposobem a jak tam po patrze to bedzie po wszystkim

POPRAWIAJCIE !
α=a //dla sprawniejszego zapisu
| | 4 | |
cosa+sina= |
| //podnosimy do kwadratu |
| | 3 | |
| | 16 | |
cos2a+sin2a+2cosasina = |
| //z jedynki tryg. |
| | 9 | |
| | 16 | |
cos2a−cos2a +1+2cosasina = |
| |
| | 9 | |
| | 7 | |
cosa*sina= |
| //dziwny ułamek |
| | 18 | |
Podstawiamy do |cosa−sina|=
// można też inaczej
sin2x=7/9 Tylko tu tez martwy pkt

Ile bym dostał za to pkt na 5




27 kwi 21:18
Hugo: chyba ze....
27 kwi 21:20
Tyrmand: Hej, pisałem to na próbnej i zrobiłem ten sam błąd co Ty. Tam trzeba po prostu zauważyć, że
sin2x+cos2x=1
27 kwi 21:22
Hugo: o ty w Ch*j dzięki

tzn chyba coś kminie a nawet jak nie to se lookne do ODP

sin
2a+cos
2a=1
sin
2a+cos
2a=1
| 16 | | 32 | |
| +cos2a − |
| cosa +cos2a=1 |
| 9 | | 9 | |
| | 32 | | 7 | |
2cos2a − |
| cosa+ |
| =0 /*18 |
| | 9 | | 9 | |
36cos
2a − 32cosa+7=0
t:=cosa //
czy zmienna jest wymagana? i był by błąd?
36t
2−32t+7=0
Δ=16

t
1=32−4 /72 v t
2=32+4 /72
t
1=28 /72 v t
2=36 /72
JAKI TU DAĆ KOMENTARZ

że jedno z rozwiazań równa sie wartości sina
| | 7 | | 7 | | 9 | | 1 | |
zatem cosa−sina|=| |
| −0,5|=| |
| − |
| |= |
| |
| | 18 | | 18 | | 18 | | 9 | |
27 kwi 21:44
Hugo: //Tymand jak ci poszła próbna
27 kwi 21:44
PW: Trzeba było podnieść |cosα−sinα| do kwadratu i patrzeć, czego brakuje do wyliczenia, dopiero
wtedy brać się za przekształcanie danej w treści sumy. Tak jak patrzę, to nie widzę żadnej
koncepcji − po co liczyłeś (sinx+cosx)2 − na zasadzie "to umiem, może coś z tego wyjdzie"?
27 kwi 21:49
Hugo: 8) Pani mi kazała nie zostawiac pustych miejsc ale mądre to co mówisz
27 kwi 21:58