Dane są niezerowe liczby a,c takie, że funkcja f(x)=ax^2+bx+c ma jedno miejsce
aS :): Dane są niezerowe liczby a,c takie, że funkcja f(x)=ax2+bx+c ma jedno miejsce zerowe będące
liczbą wymierną. Wykaż, że b jest liczbą wymierną.
27 kwi 21:17
aS :): up
27 kwi 21:36
kris kros: A może jednak ktoś coś podpowie?
27 kwi 22:02
PW: f(x) = √2(x−1)2 = √2x2 −2√2x +√2
dla tej funkcji teza jest fałszywa.
27 kwi 22:36
Tadeusz:
Jeśli jedno miejsce zerowe to musi dać się zwinąć (
√ax±
√c)
2
| | ±√c | |
Zatem to miejsce zerowe to |
| ... i zgodnie z treścią jest ono wymierne |
| | √a | |
Wynika z tego, że
√a jak i
√c są wymierne.
b=±2
√a√c czyli wymierne
27 kwi 22:40
Tadeusz:
... wprowadzasz
PW fałszywe dane .... a ma być wymierne −
27 kwi 22:49
PW: W treści zadania czytam "niezerowe", a nie "wymierne", trzeba poprosić o dokładną wersję treści
zadania, myślę że idzie tu o funkcję, która ma dwa miejsca zerowe, w tym jedno wymierne −
dlatego podałem kontrprzykład.
27 kwi 22:58