Funkcje
ellla9098: Dane jest równanie z niewiadomą x. Zbadaj, dla kt. wartości parametru m należy do R równanie ma
rozwiązanie.
a) lm+1l * lxl + lxl = 1
b) lx−2l * lml = − 3
Proszę o rozwiązanie tych przykładów, wtedy poradzę sobie z resztą

. Dziękuję.
zośka: a) (|m+1|+1)*|x|=1 wyrażenie w nawiasie jest zawsze >0, więc można podzielić bez obaw
| | 1 | | 1 | |
x= |
| lub x=− |
| |
| | |m+1|+1 | | |m+1|+1 | |
czyli dla każdego m∊R rozwiązanie istnieje
b) gdy m=0 mamy (0=−3, czyli sprzeczność)
| | −3 | |
dla m≠0 mamy |x−2|= |
| |
| | |m| | |
zauważ, że wówczas wyrażenie po prawej stronie jest <0 , a po lewej ≥0 czyli mamy równiż
sprzeczność.
Zatem nie ma takiego m