zadanie
michal: w trójkącie równoramiennym wysokość wychodząca spomiędzy ramion trojkata ma długość 4{2}, zas
obwód jest równy 16. oblicz pole tego trojkata
27 kwi 21:03
Tyrmand: W czym problem?
27 kwi 21:07
michal: wysokosc spomiedzy ramion
27 kwi 21:07
Tyrmand: To jest wysokość trójkąta wychodząca do krótszego boku i i będąca pomiędzy dwoma pozostałymi.
Ta wysokość to jest też jednocześnie środkowa i dwusieczna
27 kwi 21:09
Tyrmand:
27 kwi 21:12
Mila:

h=4
√2
a+2b=16
a=16−2b
(4
√2)
2+(8−b)
2=b
2, b>0 i b<8
dokończysz ?
27 kwi 21:15