komp
bezendu:
W trójkącie prostokątnym ABC |∡ACB| =900 , |BC |<|AC| poprowadzono prostą przechodzącą przez
wierzchołek C trójkąta która przecina przeciwprostokątną w punkcie D, takim, że |AD|:
|DB|=2:1.Oblicz długość przeciwprostokątnej jeśli |BC|=√3 i |∡DCB | = 3 0∘
√7
27 kwi 21:02
zawodus: ok. tylko mam jedną uwagę. Zadanie z zadania.info to przecież masz tam odpowiedź
27 kwi 21:06
bezendu:
Zadanie z arkusza. Nie sprawdzałem czy jest w internecie.
27 kwi 21:08
Mila:
Dobrze.
27 kwi 21:09
bezendu:
Dziękuję.
27 kwi 21:11
Mila:
Trójkąt równoramienny ma podstawę 8, a okrąg w niego wpisany ma promień 2. Oblicz pole
tego trójkąta.
27 kwi 23:19
bezendu:

Tu chyba trzeba podobieństwo ?
27 kwi 23:28
Mila:
Trzeba narysować z wysokością i promienie są prostopadłe do boków w punktach styczności.
Możesz liczyć z proporcji trygonometrycznych, ale zaznacz kąty równe.
27 kwi 23:33
bezendu:
27 kwi 23:41
Mila:
CD=h
CO=h−2
ΔCMO∼ΔCDB
27 kwi 23:56
bezendu:
Ja to trochę inaczej widziałem, ale cóż. Dziękuję.
27 kwi 23:58
Mila:
Oczywiście możesz inaczej rozwiązać. Pokaż jak.
28 kwi 00:01
bezendu:
Jednak mój pomysł do bani,nie było tematu.
28 kwi 00:03
Mila:
Temat jest, w każdym bądź razie odkryłeś może błędną drogę i to też jest ważne.
28 kwi 00:28
Mila:
Dobranoc
28 kwi 00:28
bezendu:
Znowu nie będę mógł spać przez to zadanie.
28 kwi 00:29
bezendu:
Zrobiłem to zadnie, i nawet robiłem dziś arkusze 6 sztuk i zrobiłem planimetrię dobrze. Trochę
się zdziwiłem
28 kwi 20:15
kyrtap: Bezendu serio 6?
28 kwi 20:19
bezendu:
Tak, od 03:00 robiłem, arkusze z Nowej Ery, wszystkie zadania zrobiłem więc myślę, że nie
będzie tak źle i 30% będę miał
28 kwi 20:20
kyrtap: chyba ja powinienem się martwić o te 30%
28 kwi 20:22
Marcin: Powiedzcie mi lepiej co tu ogarnąć na polski, bo mam zamiar coś w końcu poczytać
28 kwi 20:23
kyrtap: Nic nie czytaj strata czasu
28 kwi 20:23
kyrtap: Ja liczę na Potop bo tylko tą książkę czytałem
28 kwi 20:24
kyrtap: tę * sory
28 kwi 20:24
bezendu:
Czytanie potopu skończyłem na okładce

Przeczytaj wszystkie szczegółowe streszczenia i to
wystarczy+epoki i środki stylistyczne.
28 kwi 20:25
kyrtap: Marcin nie słuchaj bezendu nic nie czytaj masz czytanie ze zrozumieniem gdzie wszystko jest w
tekście tak samo jak piszesz wypracowanie
28 kwi 20:27
kyrtap: na 70% bez wiedzy można spokojnie napisać
28 kwi 20:27
Marcin: Jakieś lektury przydałoby się znać, a ja kompletnie olewałem polski przez 4 lata
28 kwi 20:28
kyrtap: to tak jak ja witaj w grupie
28 kwi 20:29
bezendu:
Dostaniesz Dżumę i nic o niej nie napiszesz.. Na prawdę podejście gimnazjalne kyrtap. Więcej
punktów dostaniesz jeśli odwołasz się do całości, a jeśli Ty chcesz tylko 30% z polskiego to
droga wolna, ale są ludzie którym zależy na wysokich wynikach.
28 kwi 20:29
Marcin: Mi kompletnie nie zależy na wyniku z polskiego, bo do niczego mi się w sumie nie przyda

Ale
zdać przecież trzeba
28 kwi 20:30
kyrtap: bezendu miałem na próbnej 62%
28 kwi 20:32
Mila:
Jak liczyłes to zadanie?
Może takie być na maturze R.
28 kwi 20:32
bezendu:
A ja 76 %
28 kwi 20:32
Marcin: Jak będzie Dżuma, to
Hajtowy dostaje ode mnie 0.7
28 kwi 20:33
bezendu:
23:56 tym sposobem, chciałem inne trójkąty brać pod uwagę, ale źle wychodziło.
28 kwi 20:33
Marcin: bezendu.. wszystkie streszczenia szczegółowe? Ile tego jest?
28 kwi 20:37
kyrtap: weź nie czytaj lepiej poucz się słówek
28 kwi 20:39
bezendu:
23. na klp.pl ja ogarnąłem w jeden dzień
28 kwi 20:41
Marcin: Na angielski?

Dla mnie to nie jest jakiś specjalny problem

Biorę się chyba dzisiejszej nocy za ten polski..
Normalnie to matmę robię z przyjemności, ale przedmioty humanistyczne to jakaś masakra dla
mnie..
28 kwi 20:41
Marcin: 23? Ja myślałem że ponad 60. Mi się wszystko pomiesza, no ale trudno
28 kwi 20:42
bezendu:
Leć epokami
28 kwi 20:45
jakubs: Mi to moja nauczycielka podesłała:
1. starożytność Sofokles "Król Edyp"
2. średniowiecze "Bogurodzica", "Lament świętokrzyski"
3 renesans W. Szekspir "Makbet", J. Kochanowski "Pieśń o spustozeniu Podola"9, I", "Pieśń o
spustoszeniu Podola", "Treny IX, X, XI"
4. barok Molier "Świętoszek", wybrane wiersze D. Naborowskiego, J. A. Morsztyna, W. Potockiego
5. oświecenie I. Krasicki satyry "Do króla""Palinodia"
6. romantyzm A. Mickiewicz "DziadyIII", "Pan Tadeusz", J. Słowacki "Kordian", Z. Krasiński "Nie
− Boska komedia", poza tym wybrane wiersze Mickiewicza, Słowackiego, C. K. Norwida
7. pozytywizm − Prus "Lalka", "Kamizelka", H. Sienkiewicz "Potop", E. Orzeszkowa"Gloria
victis", M. Konopnicka "Mendel Gdański", F. Dostojewski "Zbrodnia i kara"
8. Młoda Polska S. Wyspiański "Wesele", S. Żeromski "Ludzie bezdomni", W. S. Reymont "Chłopi t
I", J. Conrad "Jądro ciemności",poza tym wiersze Tetmajera, Kasprowicza, Staffa
9. XX − lecie międzywojenne s.Żeromski "Przedwiośnie", Z. Nałkowska"Granica", W.
Gombrowicz"Ferdydurke", wiersze Tuwima, Leśmiana, Pawlikowskiej − Jasnorzewskiej,
10. Literatura współczesna T. Borowski "Pożegnanie z Marią", "Proszę państwa do gazu", "U nas w
Auschwitzu', 'Bitwa pod Grunwaldem", G. Herling − Grudziński "Inny świat", A. Camus "Dżuma",
H. Krall "Zdążyć przed Panem Bogiem", S. mrożek "Tango", wiersze Baczyńskiego, Miłosza,
Różewicza, Szymborskiej, Herberta, Barańczaka, Białoszewskiego i Twardowskiego.
28 kwi 20:46
Marcin: Dzięki jakubs!

Życzcie mi powodzenia, bo nie wiem czy psychicznie sobie z tym poradzę
28 kwi 20:58
jakubs: Mnie też to czeka
28 kwi 21:02
kyrtap: Ja nie wiem czy czytać czy te ważniejsze przeczytać
28 kwi 21:12
Marcin: Nie mogę wystartować
28 kwi 21:13
Hugo: Wyplujcie te herezje tu jest tylko matma

!
28 kwi 21:13
zawodus: Nie samą matematyką żyje maturzysta
28 kwi 21:38
bezendu:
A moja Pani mówiła tak: Maturzysta nie człowiek, spać nie musi
28 kwi 21:40
zawodus: Ciekawe czy ona nie spała

dla mnie sen to podstawa
28 kwi 21:42
bezendu:
No nie wiem, bo ja cały czas czuję, że jeszcze muszę się podszkolić i ten efekt mam cały czas i
pewnie po maturze też mi to nie minie.
28 kwi 21:43
Marcin: Makbet i Król Edyp już za mną. Męczę się dalej
28 kwi 21:53
Mila:
Hej, popracujcie coś.
28 kwi 21:54
Saizou : motywy senne w utworze= oniryzm
28 kwi 21:55
jakubs: Ja zaraz również zabieram się za walkę z lekturami, później może jeszcze jakieś zadanka
28 kwi 21:58
Saizou : pytanie dodatkowe, wymieńcie minimum 3 utwory z motywami onirycznymi
28 kwi 22:00
Marcin: Dziady, Lalka, Makbet.
28 kwi 22:03
Saizou : 
a teraz z literatury
28 kwi 22:04
Marcin: W sumie to nie wiem, ale moim tematem na maturze jest: "Motyw snu"
28 kwi 22:07
Saizou : ironia losu

myśl myśl
28 kwi 22:08
Marcin: Jak możesz to coś podaj. Może skorzystam 28 maja
28 kwi 22:09
Marcin: Opłaca mi się oglądać film "Pan Tadeusz", czy sobie odpuścić?
28 kwi 22:13
kyrtap: odpuść
28 kwi 22:14
Saizou :
Kochanowski− Tren XIX (Sen)
Leśmian− Dusiołek
Pawlikowska−Jasnorzewska− Sen
28 kwi 22:14
kyrtap: Napij się czegoś Marcin przed maturą lepszy język będziesz miał
28 kwi 22:15
Marcin:
kyrtap Ty to akurat wszystko każesz odpuszczać.
Saizou:
Skąd takie zainteresowanie motywem snu?

Pytanie:
Gdzie w biblii znajdziemy motyw snu?
28 kwi 22:16
kyrtap: Alkoholu i matmy nie każę odpuszczać no i dziewczynek
28 kwi 22:18
Saizou : a tak jakoś, to przez nauczycielkę
bezendu 
w Bibli: snów było pełno np. sen Józefa, Zachariasza, Jakuba, Salomona, faraona, żona Piłata
28 kwi 22:19
Marcin: Jak to przez nauczycielkę bezendu?

Kyrtap ja się Ciebie boję normalnie
28 kwi 22:21
Saizou : "A moja Pani mówiła tak: Maturzysta nie człowiek, spać nie musi "

tak mi się wzięło
28 kwi 22:21
kyrtap: Czemu ?
28 kwi 22:21
Marcin: Aa w takim sensie. Bo ja już jakieś chore skojarzenia miałem

Bo nie odpuszczasz alkoholu, matmy i dziewczyn

(świetna kolejność

)
28 kwi 22:25
kyrtap: No tak powinno być chyba nie?
28 kwi 22:26
kyrtap: Moje priorytety w życiu
28 kwi 22:26
Marcin: Fizyke zgubiłeś
28 kwi 22:26
kyrtap: Nom

znasz mnie Marcinie na wylot
28 kwi 22:27
Marcin: Strach się bać

. Dobra lecę się dalej męczyć z tymi lekturami (jak czytam streszczenia, to
płaczę

)
28 kwi 22:28
kyrtap: No no zgadamy się jak coś na forum
28 kwi 22:31