Rozwiazac całke niewłaściwa
tabicia: Rozwiazac całke niewłaściwa ∫ (1/xlnx) dx gdzie a >1 w granicach całkowania od a do ∞
27 kwi 20:41
Dziadek Mróz:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx czy ∫ |
| ln(x)dx |
| | xln(x) | | x | |
27 kwi 22:36
tabicia: ta pierwsza wersja
27 kwi 22:56
Dziadek Mróz:
| | 1 | | dx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| |
| | xln(x) | | xln(x) | |
| | ⎧ | t = ln(x) // ddx | |
| = | ⎨ | ddxt = 1x // *dx | =
|
| | ⎩ | dt = dxx | |
| | 1 | |
= ∫ |
| dt = ln(t) = ln(ln(x)) |
| | t | |
27 kwi 23:01
Dziadek Mróz:
∫f(x)dx = g(x)
a∫bf(x)dx = g(b) − g(a)
27 kwi 23:02
tabicia: Dziekuje za pomoc
28 kwi 13:48