Skracanie ułamków zawierających sumy / różnice
Daniel: Witam Państwa,
Maturę zdaję po czasie, gdyż miałem parę lat przerwy. Chciałbym zapytać się o prostą rzecz.
Mianowicie od zawsze pamiętałem, że mając np. :
| 4−2√3 | |
| , to nie mogę tego skrócić, gdyż jak mi zawsze mówiono 'jest dodawanie'. Skracać |
| 2 | |
ponoć można tylko, gdy jest mnożenie lub dzielenie prawda ? Także coś mi się kojarzy, że gdy
jest pierwiastek, to w ogóle skracanie nie wchodzi w rachubę, jedynie 'usuwanie niewymierności
z mianownika'. Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to w końcu jest ?
czy
Za rozwianie tej wątpliwości będę wdzięczny
27 kwi 20:40
27 kwi 20:49
Daniel: Ale dlaczego w taki sposób ?
27 kwi 20:51
27 kwi 20:53
Piotr:
a≠0
| a−ab | | a(1−b) | |
| = |
| = 1 − b |
| a | | a | |
27 kwi 20:56
Piotr:
| | 2 | | 2 | |
zadales rowniez pytanie czy |
| = |
| czy moze 1  |
| | 2 | | 2 | |
27 kwi 20:58
5-latek: Tak masz racje skrocic nie mozesz bo jest odejmowanie
Ale mozesz zrobic tak jak to zrobil
Saizou (wiesz co zrobil?
Albo skorzystac z wlasnosci dzialan na liczbach rzeczywistych a mianowicie takiej
| | 4−2√2 | | 4 | | 2√2 | |
czyli u nas |
| = |
| − |
| = 2−√3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Tak samo bedzie jesli zamiast odejmowania bedzie dodawanie
27 kwi 20:59
Daniel: Ale dlaczego z √2 robi się √3 ?
27 kwi 21:07
Piotr:
oj to chochlik przeciez
27 kwi 21:08
Daniel: Już się bałem, że w ogóle mi tryby zardzewiały...

Dziękuję za wyjaśnienie wszystkiego !
27 kwi 21:09
5-latek: Dlatego ze zamiast 2
√3 powinien byc prawidlowo taki zapis 2*
√3
| | 2*√3 | |
I teraz masz |
| =√3 bo 2−ki sie skracaja (masz mnozenie . |
| | 2 | |
Ale dla skrocenia zapisu piszse sie 2
√3 i stad te nieporozumienia
27 kwi 21:11
5-latek: tak , tak wredny chochlik

Ja mu zaraz dam za swoje
27 kwi 21:12
Daniel: A Panowie, jeszcze jedno. Czy mógłbym Was prosić o radę odnośnie przygotowania do matury ? Tj.
krótkiej powtórki. Póki co przerabiałem zadania z filmów na youtube użytkownika 'matemaks'
oraz robiłem zadania z książki wydanej przez CKE (taki tam zbiór zadań z różnych matur).
Pozdrawiam
27 kwi 21:26
5-latek: To musisz pytac kolegow maturzystow np
Saizou .
bezendu Macka
oraz Panie
Mile 
lub
Ete 
Pozdrawiam obie Panie
27 kwi 21:29