Zbiorem wartości funkcji kwadratowej jest przedział
Aleks: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x) = 4x2+2x+3c jest przedział <234, +∞). Zatem:
A. c= − 2 B. c = −1 C. c = 0 D. c = 1.
Od czego tutaj trzeba zacząć?
27 kwi 20:24
Piotr:
od tego : od czego zalezy zbior wartosci f.kwadratowej ?
27 kwi 20:26
Aleks: od wierzchołka? W(x, y) gdzie y będzie w tym wypadku (ramiona skierowane ku górze) wynosił
234 ?
27 kwi 20:31
Piotr:
tak, od wierzcholka. i od tego jak sa skierowane ramiona. tutaj wiemy, ze w gore. wiec
interesuje nas druga wspolrzedna czyli q. ile musi wynosic q ?
27 kwi 20:33
Aleks: no skoro współrzędne wierzchołka to p i q to w takim razie q = 2
34 czy coś źle zacząłem
myśleć?
27 kwi 20:37
Piotr:
dobrze. a jaki jest wzor na q ? podstaw i wyznacz c
27 kwi 20:38
Aleks: q = −Δ4a czyli q = −(b2−4ac)4a ? no to wtedy jest −b2 = 4 i 234 = 4+c ? coś mi
nie pasuje żeby z tego wyznaczać c
27 kwi 20:48
Piotr:
co za dziwactwa
a i b znasz nie ?
27 kwi 20:52
Piotr:
zauwaz tez ze c = 3c
27 kwi 20:53
Aleks: aaa no tak dlatego mi nie wychodziło

a = 4 b = 2
skoro jest
−(4−16c)16 =
114 to dalej wymnażam to razy 16, żeby nie mieć ułamków i mam
−4+16c=44 16c = 44+4 = 48 c = 3
i myślałem, że wynik mi zły wychodzi ale c = 3c czyli c = 1. Dziękuję bardzo za pomoc
27 kwi 21:01
Piotr:
27 kwi 21:07