parametr
Agusiakk95: Dla jakich wartości parametru m prosta o równianiu y=−x+m i hiperbola o równaniu y=1+2xx
mają dokładnie jeden punkt wspólny?
27 kwi 20:24
sushi_ gg6397228:
najpierw narysuj hiperbole
a potem prosta y=−x
potem pomysl, jak trzeba przesunac prosta (o ile) aby miała jeden punkt wspolny
27 kwi 20:30
Mila:

Metoda algebraiczna :
y=−x+m
1+2x=−x
2+xm
x
2+x(2−m)
2+1=0
równanie ma jedno rozwiązanie⇔Δ=0
Δ=(2−m)
2−4
m
2−4m=0
m(m−4)=0
m=0 lub m=4
Metoda graficzna jak podpowiedział kolega
sushi
27 kwi 20:57