planimetria
matti: | | |AM| | |
Na boku AB trójkąta równobocznego ABC obrano taki punkt M, że |
| =k. Przez punkt M |
| | |MB| | |
przeprowadzono prostą, która przecina bok AC w punkcie N i dzieli trójkąt na dwie figury o
równych
polach, tworząc z bokiem AB kąt o mierze .
a. Wyznacz tgα
| | π | |
b. Wyznacz k w taki sposób, aby α= |
| |
| | 3 | |
nie wiem jak się za to zabrać
27 kwi 20:20
matti: nikt nic?
28 kwi 08:43
Gość:
Ty w szachownicę ubrana awangardo internetu i forum,Skoro nikt nie może
rozwiązywać zadań to musisz robić sama
Ja Ci tylko powiem,że na pewno rozwiązanie a da poniższy układ
równań:
| ⎧ | |AN||AM|=0,5(|AM| + |BM|)2 | |
| ⎨ | k=... |
|
| ⎩ | |AN|(sin[120−α]=|AM|sinα | |
Tylko że to jest technicznie dość trudne
I podawaj dokładnie treść zad...tworząc z bokiem AB kąt ostry
α
28 kwi 10:13
pigor: ..., widzę to np. tak : z warunków zadania
a) niech AM=k >0 i MB=1, ∡AMN=α, P
ΔAMN=P
MBCN=p, to
z
tw.sinusów w ΔAMN:
ANsinα=
ksin(180−60−α) ⇒ AN=
k*sinαsin(120−α) ⇔
⇔ AN=
k*sinαsin(180−(60+α)) ⇔
AN= k*sinαsin(60+α) ;
oraz z warunku na pole :
2p=2P
AMN= P
ΔABC ⇔ 2*
12AN*k*sin60=
14(k+1)
2√3 ⇔
⇔
k*sinαsin(60+α)*k*
12√3 =
14(k+1)
2√3 ⇔
⇔
sinαsin(60+α)*2k
2 = (k+1)
2 ⇔ 2(
kk+1)
2 =
sin(60+α)sinα ⇔
⇔
√3cosα+1sinα2sinα = 2(
kk+1)
2 ⇔
⇔
12√3ctgα+
12 = 2(
kk+1)
2 ⇔
√3ctgα+1 = 4(
kk+1)
2 /*tgα ⇔
⇔
√3+tgα = (
2kk+1)
2tgα ⇔ (*)
√3= ((2kk+1)2−1) tgα i stąd wyznacz
sobie
tgα, bo mi się nie chce przy tym edytorze, a następnie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) dla kąta α=
13π=60
o mamy z (*) ⇒
√3= ((
2kk+1)
2−1)tg60
o ⇔
⇔
√3= ((
2kk+1)
2−1)
√3 ⇔ 1= (
2kk+1)
2−1 ⇔ 2(k+1)
2= 4k
2 /:2 ⇔
⇔ (k+1)
2= 2k
2 ⇔ k
2+2k+1=2k
2 ⇔ k
2−2k−1= 0 ⇔ k
2−2k+1−2= 0 ⇔
⇔ (k−1)
2=2 ⇔ |k−1|=
√2 i k>0 ⇒ k−1=p[2] ⇔
k= 1+√2 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...i to tyle; pisałem to rozwiązanie on−line, ale
sądzę, że można by je co nieco zoptymalizować
28 kwi 10:28
matti: pigor dzięki, zaraz to przeanalizuję, bo z tego co widzę głowa mała tu jest
28 kwi 12:05
Igor:
na pewno sobie poradzisz ze zrozumieniem,tylko przysiądź fałdów na odbytnicy
28 kwi 12:30
pigor: ...,Igor przepraszam, ale chyba pomyliłeś forum . ...
28 kwi 15:42