Matura PLINE
Jurek z matfiz:): Witam POWTÓRKA DO MATURY 2014

!
| | 2−3+4−5+...−(2n−1)+2n | |
Dany jest ciąg(an) gdzie an= |
| ,n∊N+ |
| | n | |
a) oblicz a
3
b) zbadaj monotonicznośc ciągu
27 kwi 20:10
Jurek z matfiz:): ?
27 kwi 20:19
Saizou :
podzielmy licznik jako
2+4+6+...+2n
oraz jako
−3+(−5)+(−7)+....+(−[2n−1])=−(3+5+7+...+2n−1)
i pomyśl dalej sam xd
27 kwi 20:21
Jurek z matfiz:): ok zobaczymy co wyjdzie
27 kwi 20:22
Tadeusz:
... i po cóż to dzielenie? −
27 kwi 20:24
Saizou : faktycznie, taka była pierwsza myśl, ale
2−3=−1
4−5=−1
6−7=−1.....
−2n+1+2n=−1
i ile takich −1 tam będzie
27 kwi 20:27
Tadeusz:
... tyle, że to wciąż nie to o co pytają−
27 kwi 20:31
Saizou : Tadeusz wiem, ale to nie moje zadanko
27 kwi 20:32
Jurek z matfiz:): | | 2+2n | |
Bn=2+4+6+...+2n= |
| *n=n2+n |
| | 2 | |
| | −3+1−2n | |
Cn=−(3+5+7+...+2n−1)= |
| *(3−n)=n2−2n−3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
chyba jakiś bład bo a3 wychodzi 5 a ma być 1 |
| |
| | 3 | |
27 kwi 20:32
Jurek z matfiz:): kurde ..
27 kwi 20:33
Tadeusz:
... i wychodzi 4/3 −
27 kwi 20:40
27 kwi 20:58
Jurek z matfiz:): | | 4 | |
nie wiem jak wychodzi |
| ? |
| | 3 | |
27 kwi 21:30
27 kwi 21:31
Jurek z matfiz:): kto mi wytłumaczy jak to zrobić?
27 kwi 21:35
Tadeusz:
... a czego nie rozumiesz?
27 kwi 21:36
Jurek z matfiz:): niewiem jak an obliczyć a mianowicie licznik
27 kwi 21:41
Jurek z matfiz:): ?
27 kwi 21:51
27 kwi 21:53
Jurek z matfiz:): Tadeusz powiedz mi jak obliczyć sume tego siągu w liczniku
27 kwi 21:54
Tadeusz:
... wszystko Ci napisałem
27 kwi 21:59
Tadeusz:
| | 2−3+4 | | 2+1(4−3) | | 2+1*1 | |
a2= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 kwi 22:14
Jurek z matfiz:): to rozumiem ale nie wiem jak obliczyć wzór na n wyraz czyli jak doszedłeś to tego ,że a
n
27 kwi 22:30
Tadeusz:
Człowiek ... Ty włącz myślenie
W liczniku masz 2 powiększone o (n−1) jedynek
−3+4=1
−5+6=1
−7+8=1
27 kwi 22:58