Wykaż, że liczba 111^4+2*111^2-110*112 jest dzielnikiem liczby 1+111+111^2+111^3
aS :): Wykaż, że liczba 1114+2*1112−110*112 jest dzielnikiem liczby 1+111+1112+1113+1114+1115.
27 kwi 20:07
zawodus: pięknie wyłącz przed nawias co się da
27 kwi 20:09
zawodus: (1+111)+1112(1+111)+...
27 kwi 20:10
Dziadek Mróz:
x = 111
(x5 + x4 + x3 + x2 + x + 1) : (x4 + 2x2 − 110*112) = 1
trza podzielić i wykazać że = 1
27 kwi 20:12
Ewa: Dziadek Mróz mozesz wyliczyc to całe?
27 kwi 20:26
Ewa: Dziadek Mróz i czemu ten iloraz ma sie równac 1?
27 kwi 20:30
27 kwi 20:34
aS :): hmmm

probuje ale nic nie wychodzi
27 kwi 20:41
zawodus: a przez mój pomysł nie idzie?
27 kwi 20:47
aS :): No niezbyt

mógłbyś poprowadzić mnie dalej kierowniku?
27 kwi 20:52
aS :): Halo halo

pomóżcie ^^
27 kwi 21:04
zawodus: kierownik

rozwaliło mnie
27 kwi 21:04
aS :): ^^
27 kwi 21:09
razor: 110*112 = (111−1)(111+1) = 1112 − 1
27 kwi 21:14
zawodus: na początek pokażemy, że
1112+1=2*1112−110*112 (*)
=2*1112−110*112=2*1112−(111−1)*(111+1)=
=2*1112−1112+1=1112+1 □
1+111+1112+1113+1114+1115=
=(1+111)+1112(1+111)+1114(1+111)=
=112*(1+1112+1114)= (*)
=112*(114+2*1112−110*112) □
27 kwi 21:20
aS :): Eno Pan kierownik umie wytłumaczyć
27 kwi 21:24
zawodus: ładny mam głos co nie?
27 kwi 21:26
aS :): No pewnie ^^
27 kwi 21:27
zawodus: dobra, bo się jeszcze zarumienię
27 kwi 21:30
PW: 111
4 + 2•111
2 − 110•112 − jeżeli podstawimy x = 111
2, to mamy
x
2 + 2x − 110•112
Δ = 4 + 4•110•112 = 49284,
√Δ= 222
| | −2−222 | | −2+222 | |
x = |
| = −112 lub x = |
| = 110, |
| | 2 | | 2 | |
a więc
x
2 + 2x − 110•112 = (x+112)(x−110),
dla x = 111
zatem mamy
(111
2+112)(111
2−110) = (111
2+1+111)(111
2+1−111)= (111
2+1)
2.−111
2
Suma sześciowyrazowego ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie 1 i ilorazie q=111 jest równa
| | 1−q6 | | 1116−1 | | (1112)3−1 | |
a1 |
| = |
| = |
| = |
| | 1−q | | 110 | | 110 | |
| | (1112−1)(1114+1112+1) | | (111−1)(111+1)(1114+1112+1) | |
= |
| = |
| = |
| | 110 | | 110 | |
= 112(111
4+111
2+1) = 112((111
2+1)
2−111
2)
27 kwi 21:30
aS :): Dzięki PW za inny sposób
27 kwi 21:35
Dziadek Mróz:
@Ewa mnie tam wyszło −1
27 kwi 21:40