W okręgu o promieniu r poprowadzono prostopadłe cięciwy...
pie: W okręgu o promieniu r poprowadzono prostopadłe cięciwy AB i CD. Wykaż, że
|AC|2+|BD|2=4r2.
27 kwi 20:05
Jurek z matfiz:): zadanie z probnej matury poziom podst.
27 kwi 20:20
pie: Zbiorek twierdzi, że to jednak rozszerzenie.
27 kwi 21:58
pie:

Od czego zacząć?
27 kwi 22:03
Marcin: To jest na pewno z rozszerzenia

Popatrz też na sposób Ety
27 kwi 22:04
27 kwi 22:04
Marcin: Oj nie, to nie to
27 kwi 22:05
pie: Jakiś pomysł? Nic tu nie widzę.
27 kwi 22:34
pomocnik: Wykorzystać tw. sinusów do trójkątów ABD i ACD
27 kwi 22:37
pie: Faktycznie da radę, ale niestety nie miałem jeszcze tego twierdzenia na lekcji, dlatego myślę,
że musi być jeszcze inny sposób.
27 kwi 22:53
pomocnik:

| | x | |
|BD|=x, β=|∡DEB|=|∡DAB|, |∡DBE|=90. Z trójkąta DEB, mamy |
| =sin β |
| | 2r | |
Podobnie
| | y | |
|AC|=y, γ=|∡CDA|=|∡CFA|, |∡ACF|=90. Z trójkąta ACF, mamy |
| =sin γ |
| | 2r | |
Oczywiście
β+γ=90
Czyli x=2r*sin β, y=2r*sin γ=2r*sin (90−β)=2f*cos β.
Stąd x
2+y
2=4r
2
27 kwi 23:22
pomocnik: x=2r*sin β, y=2r*sin γ=2r*sin (90−β)=2r*cos β.
27 kwi 23:24
hubi: oznaczenia: α=|∡CDA|=|∡ADP| 90−α=|∡BAD|=|∡DAP|
z pitagorasa i twierdzenia sinusów mamy √|PA|2 + |PC|2 = 2R*sinα
oraz √|PD|2 + |PB|2 = 2R*sin (90−α)=2R*cosα
ale po podniesieniu do kwadratu obydwóch równości mamy:
|PA|2 + |PC|2 = 4R2*sin2α
|PD|2 + |PB|2 = 4R2*cos2α
teraz sumując stronami:
|PA|2 + |PC|2 + |PD|2 + |PB|2 = |AC|2+|BD|2=4R2*sin2α + 4R2*cos2α
=4R2(sin2α + cos2α)=4R2
19 kwi 02:27