geometria analityczna
darsja: Prosta k przechodzi przez punkt A=(3,0) i jest nachylona do osi OX
Prosta k przechodzi przez punkt A=(3,0) i jest nachylona do osi OX pod kątem 60°. Prosta l
przechodzi przez punkt B=(9,0) i jest prostapadła do prostej k. Obie proste przecinają się w
punkcie C.
a) znajdź równanie prostej k
b) znajdź równanie prostej l , a następnie podaj wartość tangensa kąta o mierze 150°
c) oblicz wspólrzednę punktu C
d) znajdź równanie prostej zawierającej dwusieczną kąta BAC
czy ktoś wie jak zrobić podpunkt d i może mi wytłumaczyć?
27 kwi 19:58
darsja: pomoże ktoś?
27 kwi 20:30
darsja:
27 kwi 20:58
darsja: prosze o pomoc
27 kwi 22:24
darsja: nikt?
27 kwi 23:36
Godzio:
Zaraz pomogę
27 kwi 23:40
Godzio:

d) Prosta przechodzi przez A więc ma równanie:
0 = 3a + b ⇒ b = −3a
y = ax − 3a
α = 105
o, a wiemy, że a = tg105
o = ...
Potrafisz policzyć tangens takiego kąta ? (np. 60
o + 45
o)
27 kwi 23:57
Godzio:

Zadanie jest jednak łatwiejsze, bo źle kąt odczytałem
Dwusieczna kąta BAC pada pod kątem 30
o na oś OX więc
b = − 3a j/w
28 kwi 00:09
darsja: faktycznie, nie pomyślałam o tym kącie 30 stopni. dziękuje bardzo

!
28 kwi 17:24