całka
CAT: Proszę o obliczenie całki przez części
27 kwi 19:17
Domel: Czy 3/2 to potęga
27 kwi 19:20
CAT: Tak, przepraszam, ale nie udało mi się jej poprawnie wpisać.
27 kwi 19:27
Domel: Musisz po znaku
wstawić {......} − i będzie dowolna potęga
27 kwi 19:36
CAT: Dzięki, teraz jest poprawnie

Pomoże ktoś?
27 kwi 19:40
27 kwi 20:22
CAT: Według książki trzeba to zrobić przez części bez podstawiania i o takie rozwiązanie mi chodzi.
27 kwi 20:42
Krzysiek: | | dx | | 1+x2 | | x2dx | |
∫ |
| =∫ |
| dx−∫ |
| |
| | (1+x2)3/2 | | (1+x2)3/2 | | (1+x2)3/2 | |
i policz drugą całkę przez części:
u=x
v'=x/(1+x
2)
3/2
27 kwi 21:02
Domel: Rozłóż drugą całkę a uprości ci się pierwsza
27 kwi 22:17