Dowód
muflon:

Niech to będzie trójkąt równoramienny.
EF jest równoległe do AB
EF styczne do okręfu wpisanego w ten trójkąt.
Wykaż, że:
Pole trójkata to : [IABI
2*
√IABI*IEFI]/[2(IABI−IEFI)]
Proszę o pomoc
27 kwi 19:13
zawodus: Co jest dane w tym zadaniu?
Napisz porządnie treść tego zadania
27 kwi 20:02
muflon: właściwie to fakt, że to jest tr równoramienny okrąg wpisany, a EF styczne do okręgu i
równoległe do AB
27 kwi 20:06
zawodus: z tego co piszesz to nic nie wynika.
Jak nie umiesz zacytować zadania, to daj linka skąd je masz
27 kwi 20:09
muflon: "Na ramionach AC i BC trójkąta równoramiennego ABC obrano E i F tak, że EF jest równoległe do
AB−podstawy i styczny do okręgu wpisanego w trójkąt. Wykaż że P tr =
[AB2*√AB*EF]/[2(AB−EF)]
27 kwi 20:10
zawodus: Ja mam, a ty?

Piękne zadanie
27 kwi 20:36
muflon: wysokość małego trójkąta wyszła mi: a* (sinα(1−cosα)/(1+cosα) a− ramię, α kat przy
podstawie, dobrze?
27 kwi 22:05
zawodus: Tylko, że kąta nie mamy danego. staraj się uzależnić dane od tego co mamy, czyli podstaw
trapezu
27 kwi 22:30
muflon: No ale z 2 strony:
P= a2/2 * sin 2α
Udowadniejąc to przecież możemy dojąć do pola
27 kwi 22:42
zawodus: dobrze to przedstaw swoje rozwiązanie, a ja wtedy powiem czy ok
27 kwi 22:43
muflon: *dojść
27 kwi 22:45
muflon: to na razie mam tak:
a, ramiona
α kąt przy podstawie
podstawa 2*acosα
wysokość a*sinα
P=a2/2*sin2α
r=P/p p− polowa obwodu
r=a(sinαcosα/1+cosα)
wysokość małego trójkąta:
a*sinα−2r=....
teraz z podobienstwa licze połowę EF i potem EF
Potem podstawiam
27 kwi 22:49
zawodus: pytanie, czy otrzymujesz wynik podany w zadaniu?
27 kwi 23:03