oblicz granicę ciągu
kwiat: lim (√n2+6 − n)/(√n2+2 − n)
n→∞
27 kwi 19:13
sushi_ gg6397228:
domnoz licznik i mianownik na sprzężenie
| | (a−b)(a+b) | | a2−b2 | |
a−b= |
| = |
| |
| | a+b | | a+b | |
to samo zrób dla wyrażenia w mianowniku
27 kwi 19:16
kwiat: czyli:
| √n2+6−n | | √n2+2+n | | √n2+6+n | |
| * |
| * |
| = |
| √n2+2−n | | √n2+2+n | | √n2+6+n | |
| | 6*√n2+2+n | | 3*n*√1+2n2+1 | |
|
| = |
| = 3 |
| | 2*√n2+6+n | | n*√1+6n2+1 | |
Dobrze to będzie czy nie?
27 kwi 19:48
kwiat: Na końcu zapomniałem nawiasów w
| | 3*n*(√1+2n2+1) | |
|
| = 3 |
| | n*(√1+6n2+1) | |
27 kwi 19:54
sushi_ gg6397228:
najpierw policz osobno dla licznika
ile wyjdzie
potem osobno dla mianownika; bo sie zageszcza i nic nie widac
27 kwi 19:54