matematykaszkolna.pl
Koń ciągnie rząd saneczek. Gaweł: Proszę was o pomoc. Koń ciągnie rząd saneczek. Dwaj koledzy, Paweł i Gaweł, idąc sprzeczają się, co do długości rzędu saneczek. Paweł powiada: − Zamiast spierać się, trzeba ten rząd zmierzyć. − Ale jak? Nie mamy czym – mówi Gaweł. − Mam swój sposób – powiedział na to Paweł i przeszedł równomiernym krokiem wzdłuż saneczek, najpierw w kierunku p[osuwania się saneczek, a potem w kierunku przeciwnym. Jaki długi był rząd saneczek, jeżeli idąc od jego końca do początku Paweł zrobił 120 kroków, a idąc w kierunku przeciwnym 40 kroków? Każdy krok Pawła wynosił 1 metr. Jak rozwiązać to zadanie? Bardziej chodzi mi o rozumowanie, niż o wynik.
27 kwi 19:07
ma:
6 gru 18:24
kaszojad: 120m − Paweł musiał przejść odcinek wynoszący tyle co długość sanek+ odcinek, który sanki pokonały w tym czasie d− długość sanek ss − droga sanek d+ ss=120m 40m − Droga Pawła to był odcinek wynoszący długość sanek − droga sanek d−ss=40 (zakładamy, że sanki poruszają się z tą samą prędkością) dodajemy teraz te dwa wyrażenia d+ss=120 d−ss=40 2d=160 d=80 czyli długość sanek to 80m i to jest odpowiedź
6 gru 18:54
kaszojad:
6 gru 19:27
marta: αβγδπΔΩ≤≥∊⊂∫←→⇒⇔∑≈≠
6 gru 19:32
kaszojad:
6 gru 19:34
kerajs: ''kaszojad: (...) d=80 czyli długość sanek to 80m i to jest odpowiedź'' Oczywiście, jest ona błędna, gdyż rząd saneczek ma 60 metrów. Ciekawe, jak autor zadania sobie wyobraża branie zakrętów takim zestawem?
6 gru 19:59
kaszojad: @kerajs a co jest źle?
6 gru 20:00
kaszojad: możesz to rozpisać?, bo wydawało mi się, że wszystko było dobrze:(
6 gru 20:01
kerajs: Przy pierwszym pomiarze koń przebywa 3 razy dłuższą drogę niż przy drugim więc: 3x+d=120 ∧ d−x=40
6 gru 20:09
kaszojad: Dziękuję bardzo, to proszę usuń mój post z błędnym rozwiązaniem jeżeli możeszemotka
6 gru 20:12
kaszojad: a co było błędne w moim rozumowaniu?
6 gru 20:13
kerajs: Nie mam takich uprawnień. Nie martw się, wszyscy się czasem mylimy, a za tydzień nawet nie będziesz umiał odszukać tego tematu. Miłego Mikołaja !
6 gru 20:22
kaszojad: Dziękuję
6 gru 20:24
kerajs: Błędnym było założenie, iż pomiary trwają tyle samo, więc i przesunięcie zestawu jest także takie samo. PS Moim zdaniem, to zadanie nie powinno być rozwiązywane, gdyż przedstawia bezsensowną sytuację. Kolejny bubel z kontekstem realistycznym, choć tym razem z fizyki.
6 gru 20:26