Rozwiąż układ m. przeciwnych współczynników
olek2345: Rozwiąż układ równań m. przeciwnych współczynników.
3(x − 1) = 5(y + 1)
27 kwi 18:29
sushi_ gg6397228:
zrób porządki
27 kwi 18:31
olek2345: Czyli wymnożyć przez np. 30 i przenieść?
A dolną część tylko wymnożyć?
27 kwi 18:34
sushi_ gg6397228:
tak
potem ax+by=c −−> doprowadzic do takiej postaci
27 kwi 18:35
olek2345:
42x − 18y = 50x − 10 − 15x + 15y
3x − 3 = 5y + 5
7x − 33y = − 10
3 x − 5 y = 8
27 kwi 18:37
sushi_ gg6397228:
..... −15(x+y)=..... do poprawki
27 kwi 18:40
olek2345: Czyli:
7 x − 3y = − 10
3x − 5y = 8
27 kwi 18:54
sushi_ gg6397228:
ok
teraz musisz tak pomnozyc rownania, aby przy "x" lub "y" stały te same liczby z przeciwnymi
znakami
27 kwi 18:58
27 kwi 18:59
sushi_ gg6397228:
po co ułamki
np mozna zrobić "21" przy "x" jedno z plusem drugie z minusem
27 kwi 19:02
olek2345: Racja
Więc:
21x − 9y = − 30
− 21x + 35y = − 56
26y = −86
27 kwi 19:08
sushi_ gg6397228:
tam jeszcze zgubiłes "y" przy "−10" w pierwszej linijce o 18.37
27 kwi 19:13
sushi_ gg6397228:
wiec wszystko do poprawki
27 kwi 19:13
olek2345: 7 x − 7y = 0
3 x − 5y = 8
21x − 21y = 0
−21x + 35y = 56
14y = 56
y = 4
7x − 28 = 0
x = 4
27 kwi 19:25
olek2345: Tylko, że w odpowiedziach wychodzi x = 1, y = − 1
27 kwi 19:26
sushi_ gg6397228:
zapisz po kolei przekształcenia, a nie suche wyniki; bo znowu coś oszukujesz przy liczeniach
27 kwi 19:30
sushi_ gg6397228:
7x+7y=0
3x−5y=8
27 kwi 19:32
Aaaa: O, teraz będzie.

DziEki
27 kwi 19:34
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
27 kwi 19:36