liczbę 3.2 przedstaw jako sumę takich dwóch ułamków, że jeden z nich jest trzy r
nosferatus: liczbę 3.2 przedstaw jako sumę takich dwóch ułamków, że jeden z nich jest trzy razy większy od
drugiego
27 kwi 18:21
pigor: ..., np. tak :
3,2=x+y i y=3x ⇔ 4x=3,2 i y=3x ⇔ x=0,8 i y= 2,4, czyli
3,2= 0,8+2,4 .
27 kwi 18:25
pigor: ... , zrobiłem na ułamkach dziesiętnych no i dla ... "3 razy większy",
chyba, że miało być 3 razy mniejszy, to analogicznie pobaw się sam .
27 kwi 18:28
nosferatus: Dziękuję
27 kwi 18:41
nosferatus: Dziękuję
27 kwi 18:41