układ równań
michael: mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego układu równań bo robię i robię i ciągle mi nie wychodzi
(aq+8)
2=a(aq
2+64)
27 kwi 18:19
sushi_ gg6397228:
zacznij od poczatku− podaj tresc zadania
27 kwi 18:24
diana7: Z drugiego równania po uproszczeniu:
aq+4=4a, czyli 8=8a−2aq.
Podstawiamy to za 8 do pierwszego równania. a≠0 (inaczej pierwsze równanie nie zachodzi), zatem
obie strony otrzymanego równania możemy podzielić przez a. Następnie wyznaczamy q, podstawiamy
do równania 1 i wyznaczamy a.
27 kwi 18:38
michael: wielkie dzieki
27 kwi 18:58