ciagi
madziulka: dany jest ciąg arytmetyczny i o wyrazach a2=16 ,a8=−4 wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego
ciągu ... jak najprościej zrobić takie zadanie ,wytłumaczcie mi ,pliss...
27 kwi 18:15
Bogdan:
| | −4 − 16 | | 10 | |
r = |
| = − |
| |
| | 8 − 2 | | 3 | |
a
1 = a
2 − r = ...
27 kwi 18:18
madziulka: ale skąd się wzięło −16 jak się tego nauczyć .. i co dalej z tym zadaniem ... nie rozumiem tego
działu jakoś...
27 kwi 18:32
Bogdan:
| | am − ak | |
dla m > k: r = |
| |
| | m − k | |
27 kwi 18:38
Bogdan:
−16 wzięło się z treści Twojego zadania
27 kwi 18:38
Bogdan:
m − ty wyraz ciągu arytmetycznego (an) mając dany k − ty wyraz ciągu i różnicę r
obliczamy z zależności: am = ak + r(m − k).
Dla k = 1 otrzymujemy znany ze szkoły wzór: am = a1 + r(m − 1), ale nie zawsze mamy
dane a1
27 kwi 18:42