Naszkicuj wykres funkcji:
Maciek:
f(x)=|x+1|−|x−1|/x
27 kwi 17:58
sushi_ gg6397228:
zacznij od usunięcia wartości bezwzględnej
27 kwi 18:00
Maciek: a jak ją usunąć? f(x)=x+1−(x−1)/x = x+1−x+1/x = 2/x
27 kwi 18:16
sushi_ gg6397228:
a załozenia
trzeba rozpisać na 3 przedziały
27 kwi 18:17
Maciek:

na przedziały czerwony, niebieski i pomarańczowy? co dalej?
27 kwi 18:43
27 kwi 18:46
Maciek: ok, dziękuję
27 kwi 18:49
Maciek:

doszedłem do momentu gdy mam zbiory:
I
x∊ (−
∞; −1>⋀ −1−x+1−x/x=f(x) → −2=f(x)
II
x∊(−1;1> ⋀ 1+x−x+x/x=f(x) → 2/x= f(x)
III
x∊(−1;+
∞) ⋀ 1+x−1+x/x=f(x) → 2=f(x)
wykres mi się nie zgadza z tym w odpowiedziach
27 kwi 19:31
Marcin:
Tam jest tak:
czy tak?
27 kwi 19:33
Maciek: Tak jak w pierwszej wersji (przepraszam za nieścisłości zapisowe, jestem tu nowy

)
27 kwi 19:38
Marcin:

Taki masz mieć wykres.
Dla m≤−1
| −x−1−(−x+1) | | −x−1+x−1 | | −2 | |
| ⇒ |
| ⇒ |
| |
| x | | x | | x | |
itd..
27 kwi 19:43
Marcin: dla m≤−1 oczywiście
27 kwi 19:47
Maciek: okok, dziękuję pięknie, już wiem gdzie popełniłem błąd
27 kwi 19:52
Marcin: pamiętaj też, że x≠0
27 kwi 19:55