Prośba o wytłumaczenie :)
Ciekawska: Wytłumaczyłby mi ktoś jeszcze raz jak wyliczyć punkt układu współrzędnych, który nie jest
podany? Chodzi mi o równania prostej przechodzącej przez dwa punkty

.
Np. mam policzyć trójkąt, a podano mi 2 punkty albo równoległobok, gdzie mam dane 3.
27 kwi 16:52
Tadeusz:
... to może zapisz zadanie −
27 kwi 17:00
Ciekawska: W równoległoboku ABCD dane są trzy wierzchołki: A(−5,1), B(2,−2) i C(12,3).
a) napisz równania prostych, w których zawierają się boki równoległoboku
b) wyznacz równanie prostej, zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka D na bok AB
Więc:
AB II DC
BC II AD
y = ax + b
Prosta AB −> y = −3/7 x − 8/7
Prosta BC −> 1/2 x − 3
AD
y = 1/2 x + b
27 kwi 17:08
Ciekawska: O ile 2 pierwsze proste mogę wyliczyć bez problemu, używając układu równań, to, przy AD i CD
nie wiem co zrobić

.
27 kwi 17:09
Tadeusz:
... prosta równoległa do danej prostej i przechodząca przez punkt −
27 kwi 17:12
Ciekawska: Skoro prosta AD jest równoległa do prostej BC, to musi mieć ten sam współczynnik kierunkowy a,
czyli 1/2 x
Pytanie jak wyliczyć b?

.
27 kwi 17:15
Tadeusz:
27 kwi 17:19
Alfa: z faktu, że pr. AD przechodzi przez punkt A
27 kwi 17:22
Ciekawska: Też to sobie narysowałam w zeszycie

. Nie potrafię obsługiwać się rysunkami tutaj, bo
wychodzą mi malutkie kratki.
Tyle, że punkt D wychodzi gdzieś pomiędzy (x, 6), gdzie x jest pomiędzy 4 a 5

.
27 kwi 17:23
Ciekawska: *Tyle, że punkt D wychodzi (x, 6), gdzie x jest pomiędzy 4 a 5

.
27 kwi 17:23
Ciekawska: Alfa, i co mam z tym faktem zrobić?

Naprawdę tego nie rozumiem.
27 kwi 17:24
Tadeusz:
| | 3+2 | | 1 | |
Prosta przez B i C to y−3= |
| (x−12) y= |
| x−3 |
| | 12−2 | | 2 | |
| | 1 | |
Prosta przez A i D to y−1= |
| (x+5) |
| | 2 | |
27 kwi 17:24
Tadeusz:
ta prosta ma współczynnik kierunkowy 1/2 i przechodzi przez A
Wiemy, że punkt D na niej leży (nie znając obu współrzędnych)
Punkt D wyznaczysz z przecięcia się prostych
27 kwi 17:26
Ciekawska: To wygląda strasznie

. Nawet nie wiem jak do tego doszedłeś.
27 kwi 17:28
Tadeusz:
... przypomnij sobie równanie pęku prostych przez dany punkt −
27 kwi 17:30
Ciekawska: Na rysunku to widać, ale jak to zapisać? Do miejsca o współczynniku kierunkowym rozumiem, ale o
b nie jestem w stanie nic powiedzieć

.
27 kwi 17:30
Ciekawska: (x
2 − x
1)(y − y
1) = (y
2 − y
1)(x − x
1)
To?
27 kwi 17:31
Tadeusz:
Masz punkt A
Przez ten punkt możesz poprowadzić pęk prostych
y−yA=a(x−xA)
a z tego bezliku prostych wybierasz tą która ma a=1/2
czyli
y−1=1/2(x+5)
27 kwi 17:32
Tadeusz:
coś się uparła do tego "b" ... chyba lubisz "be" −
27 kwi 17:33
Tadeusz:
a to co napisałaś to równanie prostej przez dwa punkty a nie równanie pęku prostych −
27 kwi 17:34
Ciekawska: Ale ja czegoś takiego nie miałam na lekcjach

. Nie da się tego zrobić w inny sposób?
27 kwi 17:36
Tadeusz:
pewnie że się da ... jak wszystko w matematyce −)
Pokaże Ci to samo a nie to samo −
27 kwi 17:40
Ciekawska: Okej, dziękuję

. Da się to zrobić np. na układzie równań albo poprzez równanie prostej
przechodzącej przez dwa punkty?
27 kwi 17:43
Tadeusz:
Piszemy równanie prostej przez A i D ... współrzędnych D nie znamy
tego co w ułamku policzyć nie umiemy ... ale i nie musimy bo to współczynnik kierunkowy
który już znamy −
27 kwi 17:43
Tadeusz:
Pani
Ciekawska ... zachęcam do "opanowania" równania pęku przez dany punkt −
27 kwi 17:45
Ciekawska: Cóż, Wy, matematycy i fizycy już tak macie, że wszystko dla Was jest proste i lubicie utrudniać
sobie życie, używając ogromnych wzorów

.
Opanuję chociażby we wtorek, ale dzisiaj na prawdę nie jestem w stanie zapamiętać tego wzoru

.
27 kwi 17:50
Tadeusz:
przecież wzór na równanie prostej przez dwa punkty napisałaś −

A ten na równanie pęku wynika z jego przekształcenia.
A ja nie jestem matematykiem ... tylko meblarzem −
27 kwi 17:52
Ciekawska: Bo jakoś lepiej układa mi się w głowie

.
Serio, mam dość, od 13 siedzę nad 3 zadaniami o wspólnym mianowniku. A przede mną jeszcze 120
zadań

.
Ale matematyka dobrze Ci idzie, czyżby hobby?
27 kwi 17:57
Tadeusz:
... a lubię −
27 kwi 17:59
Ciekawska: No dobrze, więc co z tym zadaniem?

Zapodasz jakiś inny sposób?
27 kwi 18:05
Tadeusz:
... przecież podałem Ci −

... nie czytasz
Oczywiście można to zrobić na jeszcze kilka sposobów ...
27 kwi 18:10
Ciekawska: Czytam

.
(x
2 − x
1)(y − y
1) = (y
2 − y
1)(x − x
1)
No to AD A(−5,1)
(x
2 + 5)(y − 1) = (y
2 − 1)(x + 5)
I to nic mi nie da, bo będę mieć skomplikowane wyrazy, np. x
2y, y
2x
27 kwi 18:15
Ciekawska: A da się to zrobić za pomocą układu równań, skoro znam współczynnik kierunkowy?
27 kwi 18:16
Dziadek Mróz:

A(−5,1), B(2,−2) i C(12,3)
prosta AB:
| ⎧ | yA = axA + b | |
| ⎩ | yB = axB + b |
|
y
AB = a
ABx + b
prosta BC:
| ⎧ | yB = axB + b | |
| ⎩ | yC = axC + b |
|
y
BC = a
BCx + b
prosta AD:
| ⎧ | yA = aBCxA + b | |
| ⎩ | yD = aBCxD + b |
|
b będzie równe np. b = y
D + 2x
D
prosta CD:
| ⎧ | yC = aABxC + b | |
| ⎩ | yD = aABxD + b |
|
b będzie równe np. b = 2y
D + 3x
D
y
AD = y
CD
z tego wyjdzie x
D i y
D
D = (x
D, y
D)
27 kwi 18:18
Tadeusz:
zauważ, że punkt D należy zarówno do prostej przechodzącej przez A i D jak i przechodzącej
przez C i D.
Skoro należy ... to spełnia równania tych prostych
Tak doprowadzisz do układu dwóch równań z których wyznaczysz xD i yD
(tyle, że to trudniejszy sposób)
27 kwi 18:18
olek2345: Okej, a najprostszym ze sposobów jak by to wyglądało?
Dziadku Mróz, nie jestem w stanie tego zapamiętać

. Aczkolwiek Twój sposób jest przejrzysty.
Dziękuję

.
27 kwi 18:32
Dziadek Mróz:
Mój sposób jest najprostszy bo łatwy do zapamiętania. Skojarzyć, że wzór prostej przechodzącej
przez dwa punkty to układ równań ze współrzędnymi tych punktów.
27 kwi 18:38
olek2345: Rzeczywiście

I ma on zastosowanie do wszystkich zadań tego typu?
27 kwi 18:39
olek2345: To teraz podstawiam i zobaczymy co z tego wyjdzie
27 kwi 18:41
27 kwi 18:49