LOkaty Bankowe
adaś34: zadanie :
Przedsiębiorstwo Y uzyskało w dniu dzisiejszym zapłatę za wykonaną usługę − 1000zł. Dodatkowo
za pół roku otrzyma kolejną część zaplaty − 3000zł. Oprocent. lokaty bankowej w pierwszym roku
wynosi 6% z półroczną kapitalizacją odsetek, a kolejnym roku szacowane jest na 5%. Oblicz jaką
kwotą będzie dysponowało przedsiębiorstwo po 2 latach, jeżeli ulokuje swoje środki na lokacie
bankowej.
27 kwi 16:47
sushi_ gg6397228:
no i w czym jest problem ?
27 kwi 16:55
adaś34: w rozwiązaniu zadania
27 kwi 16:56
Nieuchwytny: Wzór na kapitalizacje.
27 kwi 16:56
sushi_ gg6397228:
zła odpowiedź
a) nie znam wzorów
b) nie chce mi się liczyć
c) mam śmierdzącego lenia
d) inna
27 kwi 16:57
adaś34: FV = PV*(1+r/m) (n*m) − kapitalizacja częściej niż raz na rok
FV = PV*(1+r) n 1 kapitalizacja w ciagu roku
27 kwi 17:03
Nieuchwytny: W twoim wypadku kapitalizacja jest dwa razy w ciągu roku.
27 kwi 17:05
adaś34: FV = 1000*(1+0,03)
2 = 1060,9
27 kwi 17:09
sushi_ gg6397228:

1. wpłacamy 1000, ile będzie w "2", po pół roku
27 kwi 17:30
pigor: ..., ta treść zadania nie jest jednoznaczna (dla mnie jest "niechlujna''),
ale pomijając to i ...

podatek Belki widzę to np.tak:
K2= (1000(1+3%)+3000)*(1+3%)*(1+2,5%)
2= (1000*1,03+3000)*1,03*(1,025)
2=
= 4030*1,03*1,050625=
4361,04 zł − szukana kwota po dwóch latach . ...
27 kwi 18:21