Dowody
kociątko: Udowodnij, że liczba (4+√15)(√10 − √6)√4−√15 jest całkowita
Głównie chciałabym się dowiedzieć, jak się udowadnia, że podana liczba jest całkowita
Z góry dziekuję
27 kwi 16:35
Marcinek : wymnóż te nawiasy i zapewne wyjdzie Ci liczba całkowita
27 kwi 16:44
sushi_ gg6397228:
są rózne sposoby
czasami się wynik przyrównuje do x, podnosi obustronnie do kwadratu ....
innym razem trzeba zauważyć wzory skróconego mnozenia , coś się zwinie .....
27 kwi 16:45
kociątko: a w tym przypadku, którego sposobu użyć ? i o co chodzi z przyrównywaniem wyniku do x ?
27 kwi 16:48
sushi_ gg6397228:
np
(4+√15)(√10 − √6) √4−√15 =x
27 kwi 16:53
sushi_ gg6397228:
i teraz obustronnie do kwadratu
27 kwi 16:54
kociątko: tak tylko, jak podniose obustronnie do kwadratu to wtedy z tych nawiasów mam zrobić wzory
skróconego mnożenia tak ?
27 kwi 16:56
sushi_ gg6397228:
najpierw to zapisz, potem beda dalsze wskazowki
27 kwi 16:58
kociątko: (4+√15)2(√10−√6)2 |4−√15|=x2 ?
27 kwi 17:01
sushi_ gg6397228:
do kwadratu tylko drugi nawias
usuwamy wartosc bezwzgledna
pierwszy nawias rozpisz w postaci iloczynu
27 kwi 17:04
kociątko: a czemu do kwadratu tylko 2 nawias ?
czyli, że tak ma być ? :
(4*4+√15*√15) (√10−√6)2 * 4−√15 = x2 ?
27 kwi 17:10
sushi_ gg6397228:
to są triki
nic nie zrobilas dobrze oprócz usunięcia wartosci bezwzglednej
(a−b)2= (a−b)(a−b) to jest rozpisanie na dwa nawiasy
(√10−√6)2=......liczymy
(4−√15) tez trzeba w nawias wziąc
27 kwi 17:13
kociątko: czyli będzie wtedy tak? :
(4+√15)(4+√15)(√10−√6)(√10−√6) * 4− √15= x2
(16+4√15+4√15+5)(10−√60−√60+6)*4−√15=x2
27 kwi 17:19
52: sushi
(a−b)2=(a−b)(a+b) od kiedy ?
27 kwi 17:20
52: Sory, źle, nie było tematyu
27 kwi 17:21
sushi_ gg6397228:
chyba nie pisze po polsku
nie ruszamy (4+√15) (4+√15)
robimy porzadki w drugim nawiasie
dla 3 czynnika znowu brakuje nawiasu
27 kwi 17:29
kociątko: Już się całkiem pogubiłam
27 kwi 17:31
sushi_ gg6397228:
godzina 17.01− z tego robimy dalej
pierwszy nawias rozpisujesz tak jak u mnie o 17.29,
drugi nawias podnosimy do potegi i robimy porzadki
3 czynnik dajemy nawias
Czy to jest aż tak trudne ?
27 kwi 17:34
kociątko: (4+√15) (4+√15)(10−6) (4−√15) =x2
27 kwi 17:39
52: pozwolę się wtrącić
(4+√15)(4−√15)(4+√15)(√10−√6)2=x2
to na czerwono ci czegoś nie przypomina ?
27 kwi 17:41
sushi_ gg6397228:
(10−6) − co to ma być
(√10− √6)2= ......
pierwszy i czwarty nawias ( to może jakiś znajomy wzór (a−b)(a+b) =... ? )
27 kwi 17:42
pigor: ..., Udowodnij, że liczba
(4+√15) (√10−√6) √4−√15= (4
√10−4
√6+
√6*25−
√9*10)
√4−√15=
= (4
√10−4
√6+5
√6−3
√10)
√4−√15= (
√10+
√6)
√4−√15=
=
√ (√10+√6)2(4−√15) =
√ (10+2√4*15+6) (4−√15) =
√ (16+4√15) (4−√15) =
=
√ 4(4+√15) (4−√15) = 2
√(42−15)= 2
√1=
2 c.n.u. . ...
27 kwi 17:42